Masa – Kasa Emlakçılığı Bitiyor
Emlakçılar Odalarının yasa taslağı olduğu gibi yürürlüğe girerse, Tapu ve Kadastro gibi bölümlerin dışındakiler emlak ofisi açamayacak. Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Esnaf Odası nın da (ŞUTEM) aralarında bulunduğu Türkiye’deki Emlakçılar Odası bir yasa taslağı hazırlayıp Gümrük Ticaret Bakanlığını ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sundu. Sunulan taslak yasalaşırsa emlakçılık sektörü köklü değişiklikler geçirecek. Emlakçılığı yenileştirecektir.
Tasarı yasalaşırsa emlakçı olabilmek için Tapu ve Kadastro gibi bölümlerden mezun olma şartı aranacak. Emlakçı olabilmek için bir yıl öncesine kadar Emlakçılar Odasına kayıtlı olmak ve 200 TL de sermaye koymak gerekiyor.
Bakanlıklara sundukları tasarının kabul edilmesiyle Urfa’da bir masa ve kasası olanlarla eline çantayı alıp emlakçılık yapanların önüne geçileceğini belirten ŞUTEM Başkanı Fatih Topal, “Biz yaklaşık üç yıldan beri üzerinde çalışmış olduğumuz emlakçılık ile ilgili bir yasa taslağımız vardı. Üç yıl boyunca bütün şehirlerdeki Emlakçılar Odaları ayrı ayrı taslaklar hazırlıyordu. Ve bir türlü ortak bir metinde buluşamıyorduk. En son 2015 yılının Eylül ayında biz ortak bir metinde anlaştık. Türkiye’deki bütün oda başkanları bir araya gelerek ortak bir metinde buluştuk. İstanbul Ticaret Odasında mutabakata vardık ve altına imzamızı attık. Daha sonra 2015’in Aralık ayında Gümrük Ticaret Bakanlığını ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığını ziyaret ederek anlaştığımız taslağı kendilerine sunduk. Bununla ilgili çalışma yapacaklarını ve metni inceleyeceklerini söylediler. Çünkü o dönemde göreve yeni gelmişlerdi. Yeni bakan olmuşlardı. Bizim taslaktan haberleri yoktu. Daha sonra bunları incelemişler, bakmışlar. Bizim haklı olduğumuzu, bir kanuna ihtiyacımız olduğu kararına varmışlar. Kendileri de kanun taslağımızdaki eksiklikleri tamamlayarak Meclise sunup en kısa sürede bu taslağımızın kanuna dönüştürülmesini bekliyoruz. Bunun da bir, iki ay içerisinde yürürlüğe gireceğine inanıyoruz” diye kaydetti.
KAZANILMIŞ HAKLAR KORUNACAK
Taslakta ne gibi düzenlemelerin yer aldığını belirten Topal, daha önceki kazanılmış hakların korunacağını söyledi. Topal, “Birincisi emlakçı olabilmek için daha önceden emlakçılık yapan arkadaşların müktesep hakkını korumak noktasında, bu müktesep hakkı korunmadığı taktir de bütün emlakçılar kapanıyordu. Çünkü yeni kanun taslağı bayağı ağır şartlar getiriyor. Yeni kanun taslağına müktesep hakkını aldık. Şu an için bu kanun geçtiği taktirde emlakçı olabilmek için geçmiş bir yıl içerisinde Emlakçılar Odasına kayıtlı olması gerekiyor. Emlakçılar Odasının vermiş olduğu eğitimden geçmiş olması gerekiyor. Bir yıl içerisinde fatura kesilmesi gerekiyor” dedi.
TAPU VE KADASTRO BÖLÜMÜ MEZUNU OLMALI
Kanun çıktıktan sonra emlakçılığın tamamen değişeceğini kaydeden Topal, “İlk başta Tapu ve Kadastro Bölümünden mezun olması gerekiyor. 200 bin lira sermaye istiyor. Altı ay teorik, altı ayda diğer eğitimlerden geçmesi gerekiyor. Bunlar da bittikten sonra lisans sınavına koyuyoruz. Lisans sınavından da başarılı geçtiği taktir de emlakçılık yapma hakkı kazanmış oluyor. Biz, emlakçılığa daha fazla profesyonellik getirmeye çalışıyoruz. Kadastro Genel Müdürüyle yaptığımız görüşmede tapunun dahi üyelerimizin yapması için çalışmalar yaptıklarını bize anlattı. Bunun yanında vatandaşlar için bir gayrimenkul danışmanı vereceğiz. Bütün vatandaşlarımız bu gayrimenkul danışmanını danışarak yatırımlarını yapmalarını düşünüyoruz” diye konuştu.
‘ÇANTACI EMLAKÇILIĞI BİTİYOR’
Urfa’da bakkal açar gibi emlakçıların açıldığından şikayet eden Topal, “Bu kanun çıktığı taktirde bu işi gerçekten hakkıyla yapmayanlar kapanacak. Çünkü bu güne kadar Urfa bir masa, bir kasa emlakçılığı mevcut. Ya da eline bir çanta alıp piyasada emlakçılık yapmaya çalışıyorlar. Oysa emlakçılık sektörü dünyanın en pahalı mal satan tek sektörüdür. Dolayısıyla halkı doğru yönlendirmek, doğru bilgilendirmek, alışverişinin doğru bir şekilde yapılmasını sağlaması gereken bir sektör. Bugün Urfa’da 2 bin civarında emlakçı olduğunu düşüyoruz. Türkiye’de ise bu rakam 100 bin civarında. Bizim şu anda odaya kayıtlı olan emlakçı sayısı 300. Bir Ticaret Odasına kayıtlı olan 100 kişi var. Toplamda 400 kişi kayıtlı. Diğer kalan bin 600 civarındaki emlakçı ise kayıt dışı çalışıyor. Vergi levhaları dahi yoktur. Bu işi gerçekten bilinçli, bu işten gerçekten ekmek yemek isteyen, bu işten para kazanmak isteyen arkadaşlarımız daha profesyonel olmaları gerekiyor. Biz, oda olarak üyelerimize gerekli eğitimleri sağlıyoruz. Bunu da yıllık yaptığımız toplantılarla veya kendilerini ziyaret ederek gerekli bilgileri veriyoruz. Dediğim gibi yasa çıktığı taktirde çantacılık emlakçılığı bitiyor. Masa, kasa emlakçılığı bitiyor. Daha kültürlü, daha eğitimli, daha bilinçli emlakçılar yetiştirmek için uğraşıyoruz, mücadele veriyoruz. İnşallah bunda muvaffak oluruz diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.