Emlak vergisi ödememe şartları !
1319 Sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na göre Türkiye sınırları içerisinde konut, arsa, dükkan kısaca tüm gayrimenkul sahipleri emlak vergisi ödemek zorundalar.
Emlak vergisinin ödenmesi ilgili takvim daralırken, EmlakPencerem.com Genel Yayın Yönetmeni Gayrimenkul Uzmanı Hatice Kolçak emlak vergisi muafiyeti, şartları hakkında önemli bilgileri paylaştı.
Emlak Vergi Muafiyet Şartları
Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiye’de brüt 200 metrekarenin altında tek konuta sahip olan;
Ssk, bağkur ve emekli sandığından emekli olan ve başka geliri olmayanlar ile bunların dul ve yetimleri,
Emekli olmayan başka yerden de geliri olmayan işsizler ve ev hanımları,
Engelli vatandaşlarımız,
Şehitlerin dul ve yetimleri ve gaziler intifa hakkına sahip olanlar dahil emlak vergisi ödemezler.
Ancak, Emlak Vergi Muafiyet Şartlarını taşıyanların bu avantajlı durumdan faydalanması için bazı usul ve esaslar bulunuyor.
Oturma şartı yok
Emlak vergi muafiyetinden faydalanmak için sahip olunan tek konutta oturmak gerekmiyor. Evinizi kiraya verip sizde kiracı olabilirsiniz. Fakat çocuklarının, torunlarının ya da akrabalarının evinde oturanlar emlak vergi muafiyetin yararlanamazlar.
Emekli olan iki eşin evi var ise
Emlak vergi muafiyet şartlarını taşıyan eşlerden her ikisi de emekli olup birer ev sahibi olabilirler. Bu durumda her ikisinin sahip olduğu evlerden biri emlak vergisinden muaf tutulur, diğeri için vergi ödenir.
Başka gelirinin olmaması gerekiyor
Emlak vergi muafiyetinden faydalanabilmek için emekli, işsiz, ev hanımların sahip olduğu 200 metrekarenin altındaki tek konutlarının dışında başka gelirlerinin olmaması gerekiyor. Örneğin, emekli olduktan sonra ücretli çalışan biri sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanamaz. Yıllık mevduat faiz geliri olanlar için belli bir sınır var. Her yıl değişen bu sınır 2015 yılı için 29 bin lira olarak belirlendi. Bu rakamı aşmayan faiz, repo geliri var ise muafiyetiniz devam eder.
Engelli vatandaşlarımıza istisna tanınmıştır
Brüt 200 metrekarenin altında tek konuta sahip engelli vatandaşlarımızın başka gelirleri olsa dahil emlak vergi muafiyetin faydalanabilirler. Engelli vatandaşlarımıza verilen bu istisna ile gelirinin ne kadar olduğuna bakılmamaktadır.
Tek konut şart
Emlak vergi muafiyetinden faydalanmak için tek konut şartı bulunuyor. Küçükte olsa başka bir meskende bulunan hisseniz var ise emlak vergi muafiyeti uygulanmıyor. Tek konutun brüt 200 metrekarenin altında olması gerekiyor. Konutta hissenizin miktarı değil konutun toplam büyüklüğü dikkate alınıyor. Emekli ve iki evi olanlar muafiyetten yararlanamazlar ve her iki ev içinde emlak vergisi ödemek zorundadırlar.
Dükkan arsa sahibi olmak muafiyeti bozmaz
Emlak Vergi Muafiyetinden faydalanmak için bir konuta sahip olmak gerekiyor. Tek konutun dışında sahip olduğunuz gelir getirmeyen dükkan, arsa gibi gayrimenkuller sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanmaya engel değildir.
Yazlıklar muafiyet değildir
Yazlık kışlık gibi ara ara kullandığınız evler için emlak vergi muafiyeti uygulanmıyor. Uygulanması için burada sürekli oturuyor olmak gerekiyor.
Örneğin sürekli oturduğunuz bir eviniz var bunun dışında ara ara gittiğiniz başka bir eviniz var ise tüm şartları taşımanıza rağmen her iki içinde emlak vergisi ödersiniz.
Türkiye’de emekli olmak gerekiyor
Sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanmak için Türkiye’de ki sosyal güvenlik kurumlarından emekli olmak gerekiyor. Yurt dışında emekli olanlar emlak vergi muafiyetinden faydalanamazlar.
Tek konutunuzu işyeri yaparsanız
Emlak vergi muafiyeti sadece konutlar için geçerlidir. Konutunuzu işyeri olarak kiraya verirseniz veya işyeri olarak kullanırsanız sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanamazsınız.
Emlak Vergi muafiyetinden faydanmak için ne yapmalı
Sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanmak istiyorsanız muafiyet şartlarını taşımanız gerekiyor. Emlak vergi muafiyet şartlarını taşıyanlar bağlı oldukları belediyeye başvurup ilgili muafiyet formunu öncelikle vermelidirler.
Muafiyet formunu vermeyenlere emlak vergisi tahakkuk eder. Yani kişi muaf olsa da emlak vergi borcu oluşur. Zamanında bu bildirimi yapmamış olanlar geriye dönük karşılaştıkları borcu veya bilmeden ödedikleri emlak vergisini belediyeden iadesini talep edebilirler.
Bilmeden hatalı ödenen emlak vergisi nasıl alınır
Tüm muafiyet şartlarını taşımasına rağmen bunu bildirmediği için veya bilmeden ödenen emlak vergilerinin iadesi belediyeden alınabilir. Geriye dönük ödenen 5 yılın iadesi istenebilir. Bunun için mükellef belediyeye muaf olduğunu bildiren bir dilekçe ile iadelerini talep edecek. 2016 yılında 2011, 2012, 2013, 2014 ve 2015 yıllarına ait fazla ödenen emlak vergilerinin iadesini talep edebilirler. (Kaynak: Emlakpencerem)