Kadastroda Aplikasyon Nedir?
Kadastroda Aplikasyon Nedir? Kadastroda yapılan aplikasyon işlemi nedir? Aplikasyon için gerekli belgeler nelerdir?
Aplikasyon, taşınmaza ait mülkiyet veya irtifak hakkı sınırlarının, tapu planındaki bilgi ve belgelere uygun olarak zeminde işaretlenmesine denilmektedir.
Aplikasyon krokisi ise parselin aplikasyon ölçü değerleri ile parsel sınır noktalarının sabit tesislere ve kontrol noktalarına bağlı olarak gösteren krokiyi anlatmak için kullanılan bir terimdir.
Bu işlem, talebe bağlı olarak yapılır. Lisanslı büroların olduğu yerlerde aplikasyon için başvuru ilk olarak bu bürolara yapılır. Eğer lisanslı büro yoksa, bu işlem için Tapu ve Kadastro müdürlüğüne başvuruda bulunulur.
Aplikasyonun tescili yoktur, bu nedenle işlem başvurunun yapıldığı lisanslı büro ya da kadastro müdürlüğünce tamamlanır.
Aplikasyon işleminin tescil yönü olmadığından işlem; başvurunun yapıldığı lisanlı büro ya da kadastro müdürlüğünde tamamlanır.
Aplikasyon için gerekli belgeler
Talebin gerçek veya tüzel kişilerce yapılması halinde;
– Taşınmaz malın güncel tapu senedi veya tapu kayıt örneği
– Taşınmaz mal malikinin kimliği ya da vekilinin vekâletname örneği ve kimliği
– Taşınmaz mal malikinin temsilcisi vasi veya kayyım ise mahkeme kararı ve kimliği, veli ise aile nüfus kayıt örneği ve kimliği
– Talep sahibi şirket, vakıf, dernek veya kooperatif temsilcisi ise işin yapılması için yetki verildiğini açıkça belirten yetki belgesi ve imza sirküleri ile temsilcinin kimliği
– Taşınmaz malın sahibi ölmüş ise talepte bulunanların mirasçı olduklarını gösterir veraset belgesi veya vukuatlı nüfus kayıt örneği ve kimliği
TAKBİS’e bağlı olan ve ilgili tapu müdürlüğündeki tapu kayıt bilgilerine ulaşılabilen kadastro müdürlüklerinde tapu senedi veya tapu kaydı istenmez. Tapu senedi veya tapu kayıt örneği kadastro müdürlüğünce TAKBİS’de sorgulanarak kontrol edilir.
Talebe bağlı işlemlerde, her talebe ait malikin T.C. kimlik numarası ile taşınmazın ili, ilçesi, mahallesi/köyü, ada ve parsel numarasına ait bilgilerinin bulunduğu çizelge doldurularak TAKBİS’e kaydedilmek üzere her ayın sonunda ilgili tapu müdürlüğüne gönderilir.
Aplikasyon hizmeti lisanslı büro tarafından yapılıyorsa, o yıl için belirlenmiş olan “hizmet bedeli” tahsil edilir. İşlem, kadastro müdürlüğü tarafından yapılıyorsa, aplikasyon için işlem tarihinde uygulanmakta olan döner sermaye hizmet bedeli ilgilisi tarafından bankaya yatırıldıktan sonra talep alınır. Bu bedelin ödenmemesi halinde işlemler kayıt altına alınmaz.(Kaynak : 3dkonut)