Konutta satıştan dönen yanacak
Konutta satıştan dönen yanacak

Konutta satıştan dönen yanacak

Konutta satıştan dönen yanacak

Konutta satıştan dönen yanacak !! OHAL kapsamında hazırlanan 684 sayılı Kanun Hükmünde Kararname dün Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle, Ön Ödemeli Konut Satışları Hakkında Yönetmelik’te de değişiklik yapıldı. Maketten konut satışında tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden 36 aya kadar dönme hakkı bulunuyordu. Bu süre 24 aya indirildi.

KADEMELİ ARTIŞ

Eski düzenlemede devir ve teslim tarihine kadar konuttan vazgeçerse sözleşme bedelinin yüzde 2’sine kadar tazminat ödemek zorundaydı. Yeni düzenlemeyle tazminat miktarı da artırıldı. Buna göre, sözleşmeden dönülmesi durumunda mütehhit; konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile sözleşme tarihinden itibaren ilk 3 ay için sözleşme bedelinin yüzde ikisine, 3 ila 6 ay arası için yüzde dördüne, 6 ila 12 ay arası için yüzde altısına ve 12 ila 24 ay arası için de yüzde sekizine kadar tazminatın ödenmesini isteyebilecek. Sözleşmeden dönülmesi durumunda, tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge, dönme bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç 180 gün içinde tüketiciye geri verilecek. Düzenlemenin eski halinde bu süre 90 gündü.

MÜTEAHHİTLER ENDİŞELİYDİ

İnşaatçılar, 2014 yılında yürürlüğe giren düzenlemenin durgunluk ve kriz dönemlerinde sektörü zor durumda bırakabileceğine dikkat çekiyordu. 36 ay boyunca satıştan dönme hakkına sahip konut alıcılarının çok hızlı bir şekilde yüzde 2 cezayı ödeyip projelerdeki sözleşmelerden dönmelerinin felakete neden olacağını belirten sektör temsilcileri, “Dairesini sattığını düşünerek hareket eden müteahhit açısından bu durum büyük bir finans sorunu olarak karşımıza çıkabilir” değerlendirmesini yapıyordu. Bu nedenle defalarca hükümetin kapısını çalan gayrimenkul sektörü temsilcileri 36 aylık sürenin çok uzun olduğunu, yüzde 2’lik cezanın ise az olduğunu ifade edip, ya sürenin kısaltılmasını ya da cezaların artırılmasını istemişti.

YERİNDE BİR KARAR

Bu talebe ilişkin düzenlemenin yapılacağı sözünü alan inşaatçıların istediği düzenleme Mart 2015’te Meclis gündemine gelmiş, ancak son dakika torba yasadan çıkarılmıştı. Değişikliğin geç de olsa yapılmasının sevindirici olduğunu ifade eden Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Eski düzenleme ‘keyfi iade’ yapan tüketiciyi korurken firmaları zorluyordu. Alıcı nedensiz 23’üncü ayda gelip ‘evi geri alın, paramı verin’ diyordu. Oysa inşaatçı banka değil, o eve satıldı gözü ile bakıp parayı, betona, demire bağlıyor, inşaata yatırıyordu. Yeni düzenleme ile para iade süresinin de 2 katı çıkması yerinde bir karar” dedi.