İskan başvuru sürecinin 4 adımı
İskan başvuru sürecinin 4 adımı ! Binanızın usulüne uygun olarak inşa edildiğini ve oturulabilir olduğunu gösteren belge; bağlı olduğu belediyenin İmar Müdürlüğü tarafından verilen “iskan belgesi” veya yapı kullanma iznidir. Normal şartlarda iskan izni olmayan binaya belediye hizmet götürmez, elektrik veya su bağlanmaz.
Eğer arsanızı inşaat için müteahhide vermişseniz sözleşmenizde de yer aldığı üzere iskan belgesi; binayı belediye şartlarına uygun olarak yapması gereken müteahhit tarafından alınır. Eğer onaylanan projeye aykırı eklemeler yapılmışsa veya bina imar planına göre inşa edilmemişse binanız iskan alamaz, elektrik ve su gibi abonelikler şantiye tarifesi üzerinden pahalı olarak ölçümlenir. Bir binanın iskanının olmaması sonrasında da büyük sorunlara yol açar. Özellikle iş yerleri iskansız binalarda kiralık yer tutmak istemez, evinizi satarken almak isteyen kişiler hiç bir bankadan kredi alamaz ve dairenizin kat irtifakı tapusu, bağımsız kat mülkiyeti tapusuna dönüştürülemez. İşte iskan başvurusu için 4 adımda yapılması gerekenler…
Tarihi Belirleyin
İskan başvurusu yapılabilmesi için inşaat ruhsatı alınarak yapılan binanın tamamen bitmiş olması, inşaat ruhsatı alındıktan sonraki 2 sene içinde inşaata başlanmış olması ve en geç 5 sene içinde inşaatın tamamlanmış olması gerekir. Başvuru için gerekli evraklar ise belediyelere göre değişiklik gösterebilir. Bu konuda en doğru bilgi belediyelerin İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden elde edilir.
Belediyeye Başvuru
İskan başvuru için ilk adım; inşaatı yapan müteahhit, inşaatın sahibi veya noterden yetki verdiği kişinin bir dilekçe ile inşaatın bağlı bulunduğu belediyeye başvurmasıdır. Bu dilekçeden sonra belediye tarafından görevlendirilen teknik ekip 30 gün içinde binaya gelerek uygunluğu yerinde tespit eder.
Alınması Gereken Teknik Raporlar
Eğer bina onaylanmış projeye uygunsa ilgili belediye Yapı Kullanma İzni Amirliği müteahhit veya inşaat sahibinden; ilgili bölgenin elektrik, telekomünikasyon, Sivil Savunma ve İtfaiye Müdürlükleri gibi kurumlarından elektrik, su, sığınak, asansör ve yangın tesisatları ile ilgili alınması gereken teknik onaylı raporları ve yine yapılan binanın fenni sorumlusu olan mühendisten yapının bizzat kendi kontrolü altında onaylanan projeye uygun olarak yapıldığını gösteren noter onaylı taahhütnameyi ister.
Belediyenin Yapması Gerekenler
Müteahhüt veya inşaat sahibi istenen teknik raporları belediyeye teslim ettikten sonra belediyede ilgili bölüm bu raporları inceler ve bina için Genel İskan Raporu hazırlar. Bu rapor aynı zamanda binanın oturulabilir olduğunu da gösteren rapordur. Genel İskan Raporu’ndan sonra kat malikleri kendi bağımsız bölümlerine ait 3 adet tapu fotokopisi ve Genel İskan Raporu fotokopisi ile birlikte, Belediye İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni Amirliği’ne giderek iskan harcı, emlak vergisi ve ilgili katılım paylarını ödeyerek bağımsız iskan belgelerini alabilirler.(kaynak:projepedia)