Gayrimenkul sektörüne ilgi duyan bir girişimci veya değerli bir yatırım için kolları sıvayan bir yatırımcıysanız ya da sadece emlakçılığa dair merakınızı gidermek istiyorsanız doğru adrestesiniz. Sizler için emlak danışmanlığı nedir, gayrimenkul danışmanı nasıl olunur gibi konularda bilgiler ve ipuçları paylaştık.
Gayrimenkul adıyla da bilinen emlak taşınmaz mülkler anlamına gelir. Emlakçı, emlak danışmanı ise taşınmazların alımı satımı gibi emlakçılık faaliyetleri gerçekleştiren kişidir. Esasında bu tanım emlak danışmanı kimdir sorusu için yetersiz bir yanıttır. Emlakçının görevleri emlak danışmanlığının nasıl bir meslek olduğunu daha iyi anlamayı sağlayacaktır. Emlak danışmanının görevleri şunlardır:
- Müşteri portföyü oluşturup müşterilerin ihtiyaçlarını tespit etmek ve ekonomik durumlarına göre tavsiyelerde bulunmak
- Gayrimenkul satın alma ve kiralama işlemlerinde aracılık etmek
- Taşınmaz ticareti için yapılan işlemlerde gereken belgeleri düzenlemek, belgelerin tamamlanmasını sağlamak
- Kira sözleşmesi hazırlamak
- Dijital pazarlama gibi modern pazarlama yöntemleri ve satış tekniklerini kullanarak danışmanlık hizmeti vermek
- Müşteri adına beyanname doldurmak
- Emlak sektörüne ilişkin danışmanlık hizmeti verirken müşterileri işlemlerin hukuki ve ekonomik boyutları konusunda bilgilendirmek
- Gayrimenkul sektöründeki tüm gelişmeleri, mevzuatları, taşınmaz ticareti hakkındaki yönetmeliği takip etmek
- Kredi ve faiz oranları konularındaki gelişmeleri takip ederek gerektiğinde müşterileri doğru şekilde yönlendirmek
- Kooperatif kurulmasına ve kooperatife üye bulunmasına yardımcı ol
- Gayrimenkul fiyatlarını belirlemek ve gerektiğinde değişiklikleri müşterilere bildirmek
Bir emlak danışmanının emlak sektöründe başarılı olabilmesi, müşterilerin ilgilendikleri gayrimenkul hakkında bilgi sahibi olmaları için doğru iletişim kurabilmesiyle mümkündür. Girişken olmayan, pazarlama taktikleri veya etkili iletişim becerileri kullanamayan bir emlakçının başarılı olması pek de mümkün değildir. Emlak danışmanları, emlak pazarlamasında şunlara dikkat etmeli:
- CRM (Customer Relationship Management / Müşteri İlişkileri Yönetimi) yazılımları veya ofis programlarındaki basit tabloları kullanarak sistemli şekilde müşteri veri tabanını güncellemek
- Müşterilere ait her detayı (geliri, aile üyesi sayısı, satın alma tercihi) kayıt altına almak
- Blog sayfası, e-bülten, sosyal medya reklamı gibi yöntemlerle dijitalin gücünden yararlanmak
- Bir bölgede uzmanlaşmak (nerede ne var, hastane ya da okul gibi kurumlar nereye yakın)
Gayrimenkul Danışmanı Nasıl Olunur?
Gayrimenkul danışmanı ne iş yapar konusuna detaylıca değindik. Gelelim emlak danışmanlığına dair en çok merak edilen konulardan biri olan gayrimenkul danışmanı olma şartları konusuna. Emlakçı açmak ve emlak işi yapmak, taşınmaz ticareti yönetmeliğine uygun koşulları sağlamayı gerektirir.
Emlakçılıkta dükkân açmak için de faaliyetleri yerine getirmek için farklı belgelere ihtiyaç duyulur. Evraklar fazla, süreç ise uzundur. Bu süreçte emlakçı olma yolunu açan üç kritik evrak vardır: Emlak Danışmanlığı Sertifikası, Seviye 4 ya da seviye 5 Mesleki Yeterlilik Belgesi, Yetki Belgesi.
Emlakçılık belgesi almak, emlakçı olmak için olmazsa olmaz bir aşama olmakla birlikte gayrimenkul danışmanı olmak için yeterli değildir. Emlakçı olmak için gerekenler konusuna belgeler perspektifiyle bakarak gerekli evrakların neler olduğunu, en çok merak edilen şu üç soruyu yanıtlayarak sıralayalım.
1.Emlakçı Sertifikası Nasıl Alınır?
Üniversiteler tarafından veya diğer eğitim kurumları tarafından açılan emlak danışmanlığı sertifika programları, bireylerin emlak sertifikasına sahip olmalarını sağlar. Elbette bunun için eğitim sonunda düzenlenen sınavlardan geçerli not almak gerekir.
2.Emlakçılık Yetki Belgesi Nasıl Alınır?
18 yaşını dolduran bireyler şu evraklar ile yetki belgesi alabilir: Sertifika, mesleki yeterlilik belgesi, mezuniyet belgesi, oda kayıt belgesi (son 3 ayda alınmış olmalı), vergi levhası, ticaret sicil gazetesi fotokopisi, imza sirküsü, adli sicil kaydı.
3.Emlakçı Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Emlak ofisi açmak için gereken belgeler şunlardır:
- Emlak meslek odası belgesi
- Maliye Bakanlığı kaydı belgesi
- Esnaf ve sanatkârlar odası belgesi
- Sanayi Dernek kaydı
- BAĞ-KUR kaydı
- 6 kilogram yangın tüpü faturası
- Kimlik fotokopisi
- Zabıta makbuzu
- Çevre temizlik vergisi belgesi
- İşyeri açılış bildiri belgesi
- Kira sözleşmesi
- Açılış harcı belgesi
- Esnaf kefalet evrakları
- Halk Bankası’ndan alınan makbuz
Online Emlak Danışmanlığı Kursu
Emlak danışmanlığı sertifikası olmadan emlakçılık yapabilmek mümkün değildir. Üniversite onaylı veya MEB onaylı emlak sertifikası almak için emlakçılık eğitimi almak gereklidir. Emlak eğitimi, üniversiteler veya emlak danışmanlığı kursu hizmeti veren eğitim kurumlarından alınabilir.
Eğitimde üzerinde durulan ders konuları şunlardır:
- Pazarlama
- Halka İlişkiler ve İletişim
- Tapu Sicili
- Emlak Hukuku
- Emlak Danışmanlığı, Ekspertiz ve Şehir Planlama
Emlakçılık eğitimi alan kişiler, emlak pazarlamasında dikkat etmeleri gereken tüm detayları, hukuki ve ekonomik yönüyle emlakçılığı öğrenebilir. Genel olarak katılımcının emlakçılıkla ilişkili olarak edindiği bilgiler şunlardır:
- Tapu sicili kavramları
- Kadastro işlemlerine ait detaylar
- Alım-satım, kiralama ve değerleme(ekspertiz) hizmetleri verebilmek için gerekenler
- Şehir planlamasının esasları
- Kentleşme ve imar hukuku hakkındaki temel bilgiler
- Halkla ilişkiler ve sosyoloji konularında temel bilgiler
- Büro yönetimi ve iletişim teknikleri
- Beden dili ile etkili iletişim
Gayrimenkul danışmanlığı eğitimi almak isteyenler genellikle kurumlar arasında seçim yaparken zorlanır. Esasında eğitim kalitesi, verimlilik ve ekonomi açıcısından ortak noktayı bulmanın en iyi yolu uzaktan eğitim şeklidir. Online emlak danışmanlığı kursu olarak da ifade edebileceğimiz kurslar eğitim süresine uzun süre erişim sağlayabilmek gibi pek çok açıdan değerlidir.
Uzaktan eğitim emlak danışmanlığı, bireylerin eğitime dair video ve dokümanlara internet üzerinden erişmesi anlamına gelir. Dolayısıyla başta ulaşım olmak üzere eğitim sırasında ortaya çıkabilecek maliyetler ortadan kalkar. Uzaktan eğitimin sonunda yine internet üzerinden sınav gerçekleştirilir. Bu sınavdan geçerli notu alanlar sertifika almaya hak kazanır.
Dijitalin sektörlerin tamamını dönüştürdüğü düşünüldüğünde uzaktan eğitimin, günümüzdeki koşullarda olması gereken eğitim şekli olduğu daha iyi anlaşılacaktır. Özellikle de teknolojiyi iyi kullanan, dijitalin sağladığı avantajlara karşı farkındalık geliştirmiş, deneyimleyebilmiş kişiler örgün öğretimin bu güçlü alternatifini tercih eder.
Sonuç olarak;
Emlak danışmanlığı, maddi getirisi olan bir mesleğin ötesinde, insanların en temel ihtiyaçlarından birini karşılamayı sağlayan değerli bir mesleki unvandır. Biz de bu yazımızda mesleği mercek altına alarak gayrimenkul danışmanıyla sohbet niteliğinde bilgileri paylaştık. Bu sayede emlakçı nasıl olunur, emlak danışmanlığı eğitimi nasıl kapılar açar gibi soruların yanıt bulmasını sağladık.