Emlak ofisi açmak istiyorsanız emlak dükkanı açmak için gerekli evraklar hakkında bilgi edinmeli, emlak ofisi açma maliyeti detaylarına hakim olmalısınız. Emlak dükkanı açmak için ne gerekli sorusunu yanıtlayarak sizlere yardımcı olmaya çalıştık.
Gayrimenkul sektörü, yatırımcılar için cazip fırsatlar sunan ve büyüme potansiyeliyle girişimcilerin odak noktası haline gelen bir sektördür. Bu dinamik sektörde, gayrimenkul alım satım gibi emlakçılık faaliyetlerini gerçekleştirebilmek için Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’i baz almak gerekir.
Emlak Dükkanı Açma Şartları
Yönetmelik kapsamında emlak dükkanı açmanın şartları geniş kapsamlıdır. Hem emlak bürosu açmak için hem de emlakçı olmak için uyulması gereken pek çok prosedür vardır. Şartların her biri birbirine bağlı bir zincir gibidir. Halkanın birinin bile eksik olması emlak işi yapmanın önünde engeldir.
Emlak bürosu, dükkanı açmanın öncelikli koşulu emlak danışmanlığı sertifikası almaktır. Bunun için de herhangi bir üniversite ya da emlak danışmanlığı kursu tarafından verilen emlak eğitimi kritik önem taşır. Bu konuya daha geniş kapsamlı olarak değineceğiz. Öncesinde emlak ofisi açmak için taşınması gereken koşullardan bahsetmeliyiz.
Emlak ofisi açmak için en kritik nokta emlak yetki belgesi alabilmektir. Peki, emlak yetki belgesi nasıl alınır? İşte bu noktada yine yönetmelik devreye girer. Yönetmeliğe göre; 18 yaşını doldurmuş olmak, en az ilköğretim mezunu olmak, icra ve iflas kanunu hükümlerini yerine getirmiş olmak, konkordato ilan etmemiş olmak ve eski hükümlü olmamak gerekir.
Emlak ofisi açmak için yetki belgesi şu evrakların tamamlanmış olmasını gerektirir:
- Oda kayıt belgesi ( 3 ay)
- Vergi levhası
- Öğrenim durumunu gösteren diploma
- En az 100 saatlik emlak danışmanlığı sertifikası
- Ticaret sicil gazetesi fotokopisi
- İmza sirküleri
- Adli sicil kaydı
- Mesleki yeterlilik belgesi
Zincirin en kritik halkalarından biri mesleki yeterlilik belgesidir. Bu belge, seviye 5 ve emlak belgesi olarak da ifade edilir. Sorumlu emlak danışmanı olmayı sağlayan seviye 5 belgesinin geçerlilik süresi 5 yıldır. Mesleki yeterlilik belgesi almanın şartlarından biri de lise mezunlarının 1 yıl, üniversite mezunlarının 6 ay staj yapmasıdır.
Emlakçı açabilmek için şu evrakların da tamamlanması zorunludur:
- Emlak meslek odasına kayıtlı olduğunu gösteren belge
- Maliye Bakanlığı kaydı
- Maliye Bakanlığı’na kayıtlı olduğunu gösteren belge
- Vergi dairesinden alınan belge
- Esnaf ve sanatkârlar odasına kayıt olduğunu gösteren belge
- Sanayi Dernek kaydı
- BAĞ-KUR kaydı
- 6 kilogram yangın tüpü alındığını gösteren fatura
- Kimlik fotokopisi
- Zabıta müdürlüğüne ödenen makbuz
- Çevre temizlik vergisi kayıt belgesi
- İşyeri açılış bildiri belgesi
- Dükkânın kira sözleşmesi
- Açılış harcının ödendiğini gösteren belge
- Esnaf kefalet evrakları
- Halk Bankası makbuzu
Emlak Ofisi Açma Maliyeti Nedir?
Emlak dükkanı açma düşüncesi olan kişiler gerekli koşulları sağladığından emin olduktan sonra şu soruya yanıt arar: Emlak ofisi açmak için ne kadar para gerekli? Emlak dükkanı açma maliyeti üzerinde etkili olan pek çok unsur vardır. Dolayısıyla maliyet için net bir miktar belirtmek yanlış olacaktır. Örneğin, kira bedeli konuma ve ofisin durumuna göre değişiklik gösterir.
Emlak ofisi açma maliyetini etkileyen kriterler şunlardır:
- Dükkanın bulunduğu konum, büyüklüğü, kira bedeli
- Elektrik, su, ısıtma, internet, telefon giderleri
- Ofis mobilyası, teknik araç ve gereçlerin masrafları
- Pazarlama ve reklam giderleri (profesyonel weeb tasarımı, CRM -Müşterei İlişkileri Yönetimi- yazılımı vb.)
- Tabela masrafları
- Çalışan giderleri
- Belge masrafları
Ferah bir alanı olan, ilgi çekici tabelaların ve hoş görünen dekoratif öğelerin kullanıldığı bir dükkanda emlakçı açmak ortalama 50.000- 70.000 TL maliyetli; daka küçük ve basit bir dükkanda emlakçı açmak ise ortalama 30.000 – 40.000 TL maliyetlidir.
Emlak dükkanı açmak için ne gerekiyor sorusunu yanıtlamış olduk. Peki, emlak dükkanı dekorasyonu nasıl olmalı? Bir emlakçı dükkanının dekorasyonu, pazarlamanın bir parçasıdır. Dolayısıyla emlak dükkanının belirli özelliklerde olması gereklidir. Yeni İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ e göre bir emlak ofisinin en az 20 metrekare olması zorunludur.
Yönetmeliğe göre emlakçı ofislerinde dosyalamanın fiziksel yapılması durumunda rşiv bölümü bulunması gerekir. Yönetmeliğe göre diğer önemli iki gereklilik şöyledir:
- Sistemli hizmet vermek üzere çalışma masası gibi demirbaşlara ek olarak bilgisayar, internet, telefon, tarayıcı ve faks gibi teknik donanımını temin etmek
- Sorumlu emlak danışmanı (Seviye 5) veya emlak danışmanı (Seviye 4) mesleki yeterlilik belgesi olan personel çalıştırmak
Bir emlak dükkanının ferah, sade dekore edilmiş olması etkili pazarlama için önemlidir. Gösterişten uzak temiz ve rahat mobilyalar, dekoratif çiçek saksıları, dağınık görüntüyü gizleyen kapaklı dosya dolapları, projeksiyon cihazı gibi teknolojik cihazlar kadar renklerin doğru kullanılmış olması da önemlidir. Örneğin, yeşil güven verir.
Emlak Dükkanı Açmak İçin İlk Adım: Emlakçılık Eğitimi
Emkak dükkanı açmanın şartları arasındaki en önemli faktörün emlakçılık sertifikası olduğunu vurgulamıştık. Emlak danışmanlığı sertifikası için emlak danışmanlığı eğitimi almak ve eğitimin sonunda yapılan değerlendirme sınavında geçerli not almak gerekir. Bu eğitimlere en az ortaöğretim kurumu mezunu olanlar, en az ilkokul mezunu olup emlakçılık yaptığını belgeleyenler katılabilir.
Üniversite onaylı veya MEB onaylı emlak sertifikası eğitim programında; pazarlama, tapu sicili, emlak hukuku, halkla ilişkiler ve iletişim, emlak danışmanlığı, ekspertiz ve şehir planlama dersleri üzerinde durulur. Eğitim sonunda bireyler, alım-satım, kiralama ve değerleme(ekspertiz) hizmetleri vermek için gerekliye sahip olur. Şehir planlamasının esaslarını, tapu sicili kavramlarını, kadastro işlemlerine ait detayları, temel imar hukukunu öğrenir.
Ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarının taşınmaz ticareti alanlarından mezun olanlar ve yurt dışındaki öğretim kurumlarından mezun olanlar eğitimden muaftır. Bu bölümler şunlardır:
- Emlak ve Emlak Yönetimi
- Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi
- Gayrimenkul ve Varlık Değerleme
Uzaktan eğitim emlak danışmanlığı eğitimi alarak rahatlıktan ve zamandan ödün vermeden, ulaşım gibi ekstra maliyetlere katlanmak zorunda kalmadan meslek sahibi olmak mümkündür. Emlak ofisi açmak için gereken sermayeye sahip olmayanlar emlak danışmanı arayan firmalar ile çalışabilmek için başvuruda bulunabilir.
Gayrimenkul danışmanlığı eğitimi sonunda sertifika alan ve emlak danışmanı unvanını elde eden kişiler, diğer şartları sağladığı taktirde emlak ofisi açma yetkisine sahiptir. Elbette ofis açmak yerine gayrimenkul firmaları ve emlak ofislerinde çalışmak da mümkündür. Emlak danışma olarak kamu sektöründe çalışma imkanı yoktur.
Yalnız belirtmeliyiz ki, şartlar sağlansa bile emlakçının başarılı olabilmesi için sektörü tanıyıp mesleki bilgiye sahip olmasının yanı sıra şu özelliklere sahip olması da kritik önem taşır:
- Özgüvenli ve girişken olmak
- Etkili iletişim becerilerine ve ikna yeteneğine sahip olmak, beden dili ve hareketlerini doğru kullanabilmek
- Belli bir bölgede uzmanlaşmış olmak
- İngilizce bilmek
Sonuç olarak;
Emlakçı nasıl açılır sorusunu hem gerekli şartlar hem de maliyet açısından ele alarak yanıtlamış olduk. Emlak dükkanı açmak istiyorsanız ve sahip olmanız gereken sermaye konusunda sıkıntısınız yoksa emlakçılık eğitimi ve sertifika alarak siz de ofis açabilirsiniz.