MEB Onaylı Emlak Danışmanlığı Sertifikası Nasıl Alınır?

MEB Onaylı Emlak Danışmanlığı Sertifikası Nasıl Alınır?

Taşınmaz ticareti ile ilgili faaliyetlerde bulunmak isteyenler için emlak danışmanlığı eğitimi ilgili yönetmelikte yer alıyor. Buna göre en az 100 saatlik eğitimi tamamlayanlar, emlak danışmanı ya da sorumlu emlak danışmanı olabiliyor. Peki ama nasıl? Üniversite ve MEB onaylı emlak danışmanlığı sertifikası almak kolay mı? Eğitim hangi konuları içeriyor ve aslında ne işe yarıyor? Bu soruları ele alarak emlak danışmanlığı sertifikası nasıl alınır konusuna giriş yapacağız.

Milli Eğitim Bakanlığı Emlak Danışmanlığı Kursu Nedir?

Emlak danışmanlığı eğitimi ile ilgili henüz bilgi sahibi olmayanları bilgilendirelim. Emlak danışmanlığı kursu, üniversiteler ile birlikte MEB’in yetkilendirdiği kurumlar tarafından da veriliyor. Yani eğitimi üniversitelerden alabileceğiniz gibi MEB izni dahilinde hareket eden online eğitim kurumlarından da alabilirsiniz.

Emlak danışmanlığı eğitimi, en az 100 saatlik olarak belirtilse de bu süre genellikle 120 saat ile 150 saat arasında değişiyor. Eğitimin temel amacı ise sizi donanımlı bir emlak danışmanı olarak yetiştirmek ve ilgili sınavlara hazırlanmanızı desteklemektir. Bu sınavlar nedir diye sorabilirsiniz. Yine Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik gereğince mesleki yeterlilik sınavlarına girerek istenilen puanı almanız gerekir. Emlak MYK belgesi için gireceğiniz iki aşamalı sınavdan da en az 70 puan almalısınız. Fakat bu sınavların zorlukları, emlak danışmanlığı eğitimi almayı da zorunlu kılıyor.

MYK tarafından yapılan seviye 4 ve seviye 5 sınavı, mesleki açıdan ne kadar donanımlı ve hazır olduğunuzu ölçmeye yönelik uygulanıyor. Sınavda; emlak pazarlaması, emlak satışı sonrası işlemler, emlak portföyü ve iş güvenliği gibi konu başlıkları yer alıyor. MEB onaylı emlak danışmanlığı kursu da sınavdaki konu başlıkları hakkında bilgi sahibi olma amacıyla veriliyor. Fakat kursun tek amacı bu değil.

MEB ya da üniversite onaylı emlak danışmanlığı eğitimi, yüz yüze verilebileceği gibi çevrimiçi koşullara bağlı olarak da verilebiliyor. Her iki şekilde de katılabileceğiniz emlakçılık kursu, sektörün ihtiyacı olan yetkin emlakçı ve emlak danışmanları yetiştirme amacıyla hizmet sunuyor. Kursu, sınavdan geçer not almak için tercih etseniz bile size sunulacak ders kaynaklarını da tüketmeniz gerekir. Ayrıca emlak danışmanlığı eğitmeni ile iletişime geçerek sektör hakkında merak ettiklerinizi ve işin püf noktalarını öğrenebilirsiniz. Peki şimdi gelelim, kursu katılmak isteyenlerin merak ettikleri soruya: Milli Eğitim Bakanlığı onaylı emlak danışmanlığı sertifikası nasıl alınır?

MEB Onaylı Emlakçılık Sertifikası Nasıl Alınır?

Emlakçılık sertifikası, eğitim aldığınız kurumun sertifika sınav uygulaması sonrasında verilir. Milli Eğitim Bakanlığının belirlediği sınavın geçer notu ise 50 puandır. Kursiyer, 50 puan ve üzeri not aldığında sertifikaya hak kazanır ve kurs bitirme belgesi alarak ilgili sınavlara katılma hakkı elde eder. Sertifika sahibi kursiyer, sorumlu emlak danışmanı olmak istiyorsa seviye 5, emlak danışmanı olmak istiyorsa ise seviye 4 sınavına katılır.

Kursu, en az 50 puan alarak bitirmek için ise çoğunluğu teorik olarak işlenen ders içeriklerini kavramak önemlidir. Özellikle sınava hazır hissetmek için derslerdeki püf noktaları kavramalı ve sınav konuları eşliğinde dersleri tekrar etmelisiniz. Sertifika sınavı ile beraber mesleki yeterlilik sınavlarına da hazırlanmayı hedeflediğinizde, çok daha iyi bir not alabilirsiniz. Sertifika sınavından en az 50 puan aldığınızda, MEB onaylı sertifikanız da size ulaşır. Ayrıca sertifikanızı, e-devlet üzerinden de sorgulatabilirsiniz. Bundan sonra ise sertifika sınavına benzer olan ama detaylı bir içerikle karşılaşacağınız mesleki yeterlilik sınavları sizi bekliyor olacak.

 

MEB Onaylı Emlak Danışmanlığı Eğitiminde Neler Öğreneceksiniz?

Emlak danışmanlığı eğitimi, MEB’in ders modüllerine uygun olacak şekilde öğrenim kazanımları sunuyor. Emlakçılığa dair temel bilgiler yanında mesleki yeterlilik sınavlarına hazırlık için de püf noktalara değiniliyor. Eğitimin sonunda ise hem sınava hazırlanmış oluyor hem de mesleğin gerekli yetkinliklerini öğrenmiş oluyorsunuz

MEB onaylı bir emlak danışmanlığı kursu sonunda aşağıdaki konuları içeren bilgi kazanımları elde edersiniz:

  • Emlak Danışmanlığı Mesleğinin Püf Noktaları,
  • Emlakçılık ile İlgili Genel Kavramlar,
  • Emlakçılığın Finansal ve Hukuki Ayrıntıları,
  • Emlak Pazarlamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler,
  • İlgili Müdürlüklere ve Kurumlara Başvuru Süreçleri,
  • Emlak Aracılığı ve Komisyonculuğu,
  • Uygulamalı Olarak Gayrimenkul Hukukunda Yaşanabilecek Sorunların Çözümü,
  • Resmi Süreçlerin İşlenişi,
  • Tapu ve Tapu Sicili ile ilgili Temel Kavramlar- İşlemler
  • Kurumsal İmaj, Tanıtım ve Halkla İlişkiler Uygulamaları,
  • Emlak Bürosunun Yönetimi,
  • İletişim Becerileri ve Beden Dili,
  • Emlakçılıkta Alım, Satım, Kiralama ve Değerleme İşlerinin Uygulanması,
  • Şehir Planlaması ile İlgili Temel Kavramlar,
  • Kentleşme ve İmar Hukuku Hakkında Genel Bilgiler.

Emlak danışmanlığı kursu, size mesleğin görüldüğünden daha fazlası olduğunu kanıtlayan bir eğitim programıdır. Eğitime de bu bakış açısıyla katılırsanız çok daha faydalı bir kurs süreci geçirmiş olursunuz.

Milli Eğitim Bakanlığı Onaylı Emlak Danışmanlığı Eğitimi ile İlgili Merak Edilenler

Emlak Danışmanı Olmak İçin Kursa Katılmak Zorunlu mudur?

Emlak danışmanlığı mesleğini nitelikle hâle getirmek ve mesleki yeterliliği kanıtlamak amacıyla ilgili yönetmelik eğitimi gerekli bir şart olarak belirtmiştir. Özellikle sorumlu emlak danışmanı olmak için seviye 5 sınavına girmeden önce sınava hazırlanmanızı destekleyen bir eğitim almalısınız. Ayrıca eğer emlakçılık ile ilgili bir deneyime sahip değilseniz mesleği ve mesleğin işlenişi de öğrenmelisiniz.

Emlak Yönetimi Bölüm Mezunları Kurs Almalı mı?

Yasal bir zorunluluk olmamakla birlikte emlak yönetimi mezunları ve emlakçılıkla ilgili eğitim alan farklı bölüm mezunları da mesleki gelişim için kursa katılabilirler. Fakat, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik gereğince, kursa katılmak ve mesleki yeterlilik belgesi almak zorunlu değildir.

MEB Onaylı Uzaktan Eğitim Emlak Danışmanlığı Kursu Var mı?

MEB’in yetkilendiği kurumlar arasında, online eğitim merkezleri de bulunuyor. Başvurunuzu tamamlamadan önce kursun kaç saat olduğunu ve ders içeriklerinin nelerden oluştuğunu öğrenmeniz gerekir. Online eğitime bağlı emlak danışmanlığı programının avantajı, bulunduğunuz yerden derse katılmak ve eğer çalışıyorsanız istediğiniz yer ve zamanda derse girebilmenizdir.

Milli Eğitim Bakanlığı Onaylı Emlakçılık Kursunun Ders İçerikleri Nelerdir?

MEB onaylı emlakçılık eğitimi, emlak sektörüne dair bilinmesi gerekilen temel kavramları ve işleyişleri konu alıyor. Eğitimin ilgili konu başlıkları ise şu şekilde; emlak pazarlaması, halkla ilişkiler, iletişim, tapu ve tapu sicili, gayrimenkul hukuku, emlak alım-satım, kiralama ve değerleme işlemleri ile emlak danışmanlığı mesleğinin püf noktaları.

Emlakçı olmak isteyenler için zorunlu tutulan emlak danışmanlığı kursunu ele aldık. MEB onaylı emlak danışmanlığı sertifikası alarak sınavlara hazırlanmak ve kendinize yetkinlik kazandırmak için emlakçılık eğitim sayfamıza yönelebilirsiniz.