Emlakçı ya da emlak danışmanı olduktan sonra en çok hedeflenen kariyer planlarından biri de emlak ofisi açmaktır. Ayrıca bazıları için de emlak ofisi açmak, en başından hedeflenen bir kariyer planıdır. Peki iş maliyet kısmına gelince emlak ofisi açma maliyeti hakkında neler söyleyebiliriz? Ayrıca maliyet ile birlikte emlak ofisi açmanın yasal süreçleri nelerdir? Bu sorulara yanıt veren yazımıza geçelim
Emlak Ofisi Açmak İçin Ne Yapmak Gerekiyor?
Emlak ofisi açmak için öncelikle gerekli belgeleri temin etmek ve daha sonra da yasal süreci başlatmak gerekir. Eğer emlak ofisi açmak isteyen bir emlakçı olmak istiyorsanız yapmanız gereken şey, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliği dikkatli şekilde okumaktır. Yönetmelikteki maddeler, emlak ofisi açmak için gerekli şartları sıralar.
Emlakçılık ile ilgili girişimleri yerine getirmek için yetki belgesi alma şartını karşılamak gerekir. Emlakçılık yetki belgesi; ofis açma sürecinde, emlakçı olduğunuzu kanıtlamanın bir göstergesidir. Yetki belgesine sahip olmak için ise yönetmelikte belirtilen şartları yerine getirmek istenir. Sorumlu emlak danışmanı olmak ve emlak ofisi açmak için yerine getirilmesi zorunlu şartları şöyledir:
- 18 yaşını doldurmak,
- En az ilköğretim mezunu olmak,
- İflas etmemiş olmak ya da iflas etse bile İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre itibarının geri kazanılması,
- Kasten işlenen bir suçtan ötürü 5 yıldan fazla hapis cezası almamak,
- MEB, üniversite veyahut MEB’in yetkilendirdiği kurumlar tarafından verilen en az 100 saatlik emlak komisyonculuğu- danışmanlığı eğitimini tamamlamak,
- Yetki belgesi başvurusunun yapıldığı tarihten önce eğer ön lisans, lisans ve lisansüstü mezunu ise 6 ay, değilse 12 ay emlak danışmanlığı stajını tamamlamak.
Yukarıdaki şartları yerine getirdikten sonra mesleki yeterlilik sınavlarına girmeniz ve başarılı olmanız gerekiyor. MYK belgesi olarak anılan belge, seviye 4 ve seviye 5 olarak belirtiliyor. Şimdi emlak ofisi açmak için MYK belgelerinin neden önemli olduğundan bahsedelim.
MYK Belgesi Aldıktan Sonra Emlak Ofisi Açmak
Mesleki yeterlilik belgesi, MYK tarafından verilir ve emlakçılık ile ilgili faaliyetlere ilişkin bilgi ve becerilere sahip olduğunuzu belgeler. Eğer emlak ofisi açmayı düşünüyorsanız girmeniz gereken emlak MYK sınavı, sorumlu emlak danışmanı seviye 5 sınavıdır.
Sorumlu emlak danışmanı sınavından geçer not almak için en az 70 puan almanız gerekir. Sınavın teorik ve uygulamalı aşamasındaki bilgilere aşina olmak için de emlakçılık eğitimi almak şarttır. En az 100 saat süren bir eğitimle mesleki yeterlilik sınavlarından geçebilir ve emlak ofisi açmaya giden yolu kısaltırsınız. Seviye 5 MYK belgenizi aldıktan sonra yetki belgesi başvurusunda bulunarak emlak ofisi açmanın diğer belge şartlarını yerine getirebilirsiniz. Bu belgeler genel olarak şu şekildedir:
- Kira Kontratı ya da Satın Alınan Ofisin Tapu Örneği,
- Emlak Meslek Odası Kaydı,
- Maliye Bakanlığına Kayıtlı Olduğunu Gösteren Belge,
- Vergi Dairesinden Alınan Belge,
- Esnaf ve Sanatkarlar Odasına Kayıt Belgesi,
- Sanayi Dernek Kaydı,
- BAĞ-KUR Kaydı,
- Yangın Tüpü Alındığını Belirten Fatura,
- Kimlik Fotokopisi,
- Zabıta Müdürlüğüne Ödenen Makbuz,
- Çevre Temizlik Vergisi Kayıt Belgesi,
- İşyeri Açılış Bildiri Belgesi.
- Açılış Harcının Ödendiğini Gösteren Belge,
- Esnaf Kefalet Evrakları.
Emlak Ofisi Açma Maliyetini Etkileyen Unsurlar
Şimdi gelelim yasal süreçleri yerine getirmeniz durumunda emlak ofisini nasıl açabileceğinize. Emlak ofisi açma maliyeti, sürekli güncellene ekonomik bir durumun sonucu olarak oldukça değişkendir. Emlak ofisi açma maliyetini etkileyen başlıca unsurlardan biri, ofisin açılacağı konumdur. Bilindiği üzere kira ya satış bedeli en yüksek konumlar, büyükşehirlerde bulunuyor. Eğer büyükşehirde bir dükkan açma niyetiniz varsa bütçenizi epey artırmanız gerekecektir. Yine büyükşehirler ile birlikte kimi ilçeler de kiranın ve satışın yüksek olduğu yerler arasında bulunabiliyor.
Toparlasak maliyeti doğrudan etkileyen unsurlar şunlardır:
- Ofisin Açılacağı Konum,
- Ofisin Genişliği,
- Ofise Alınacak Teknik Cihazlar,
- Ofisin Kirası ya da Satış Bedeli,
- Çalıştırılacak Personel Sayısı,
- Ofis Malzemeleri ve Dekorasyonu.
Peki tüm bu maliyet kalemleri için nasıl bir bütçe ayırmak gerekir? Net bir bütçe rakamı vermek zor olsa da en az 50.000 TL ile 80.000 TL arasında değişen bir bütçe ayırmak gerekebilir. Bunun yanında bütçeyi tek başınıza karşılamak zorunda değilsiniz. Bir ortak bulup emlak ofisini birlikte yönetmeyi de düşünebilirsiniz.
Emlak Ofisi Dekorasyonu Nasıl Olmalıdır?
Emlak ofisinin dekorasyonu bütçeyi sarsabilen maliyet kalemlerinden biri olsa da şık bir dekorasyon, müşterinin ilk izlenimini etkiler. Ayrıca çalışanlar açısından da emlak ofisindeki çalışma düzenine ek katkı sunar. Emlak ofisi dekorasyonunda dikkat edilmesi gerekenler arasında;
- Ofis bölümlendirmesinin olması,
- Her bir çalışana ayrı teknik cihazların kurulması,
- Müşterinin bekleyeceği oda ya da bölümün ayrılması,
- Mutfak ve WC alanının hazırlanması,
- Ofis malzemelerinin ve aksesuarların belirlenmesi gibi detaylar vardır.
Mesela mutlaka danışmanların konforunu düşünerek ayrı bir bölümlendirme planlamak şarttır. İdareci ya da emlak brokeri, emlak danışmanlarından ayrı bir bölümde işlerini yerine getirir. Emlak ofisinin ferah ve karmaşık olmayacak tarzda dekore edilmesi gerekir. Ayrıca ofisin gözü yormayacak aksesuarlarla da düzenlenmesi şarttır. Çünkü müşteriler boş bir ofis görüntüsünü görmek istemeyeceklerdir. Beyaz, gri ve siyah gibi gözü çok yormayan renk seçimleri, hem profesyonel hem de şık bir görüntüyü destekler.
Emlak Ofisi Açma ile İlgili Merak Edilen Sorular
Emlak Ofisi Açmak İçin Eğitim Zorunlu mudur?
Emlak ofisi açmak için sorumlu emlak danışmanı seviye 5 belgesine ihtiyacınız vardır. Sınavlara katılmak için ise zorunlu emlak danışmanlığı eğitimini tamamlamak gerekecektir. MEB ya da üniversite onaylı sertifika aldıktan sonra MYK belgesi veren sınavlara katılabilirsiniz.
Emlak Dükkanı Açmak İçin Sahip Olmanız Gereken Nitelikler Nelerdir?
Emlak ofisi açma sürecinde gözden kaçan bir detaylardan biri de emlak ofisini yönetip yönetemeyeceğizdir. Her emlakçının, girişimci ve yönetici olması gerekmez. Fakat emlak ofisi açacaksanız bir ofisi yönetebilecek bütçeye ve becerilere sahip olmanız gerekir. Ayrıca sadece bütçeyi karşıladığınız için emlak ofisi açma düşünceniz olmasın. Bir süre emlak danışmanı olarak çalışıp deneyim ve beceriler elde ettikten sonra ofis açmayı tekrar düşünebilirsiniz.
Emlak Ofisi ile İlgili Yasal Düzenlemeler Nelerdir?
Emlak ofisi açmak ile ilgili iki yönetmeliğe bakmak gerekir. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ve İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik, emlak bürosu açma sürecinde dikkate almanız gereken yasal şartlara yer verirler.
Emlak ofisi açma maliyetine ve ofis açmada gerekli süreçlere yer verdik. Eğer emlak ofisi açmak istiyorsanız resmi şartlardan biri olan emlak danışmanlığı eğitimi ile süreci hızlandırabilirsiniz.