Broker, borsa, gemi ticareti, sigorta ve emlak dünyasına ait bir terimdir. Bu yazımızda emlak sektörü perspektifinde emlak brokeri kimdir, emlak broker ne iş yapar konularına açıklık getirdik.
Gayrimenkul olarak da ifade edilen emlak sektörü, gelişimin artan ivmeyle hız kazandığı çok canlı bir sektördür. Emlak sektörünün bu denli canlı olması, teknolojinin sektörlerin tamamını dönüştürmesinin de etkisiyle profesyonellere olan ihtiyaç artmıştır. Emlak sektöründe profesyonellik kavramıyla tam da emlak brokerine işaret ediyoruz.
Broker Nedir?
İş dünyasının kendine özgü jargonunda, özellikle de yükselen sektör emlak sektöründe dikkat çeken bir ifade de brokerdir. Emlak brokeri görevleri nelerdir emlak işinin hangi aşamasında ne iş yapar konusuna değinmeden önce broker ne demek, hangi sektör için neyi ifade eder konularına değinelim. Bu sayede broker kavramının aslında ne ifade ettiği daha iyi anlaşılacaktır.
Broker kelimesi Türkçede komisyoncu olarak karşılık bulur. Broker, mal alım satımı işlemlerinde aracılık yaparak rehberlik eder. Bunun karşılığında belirli oranda komisyon alır. Gelişmiş ekonomilerde ticaret broker aracılığıyla gerçekleşir. Brokerin farklı sektörler için görev tanımını en basit haliyle şöyle yapabiliriz:
- Borsa broker: İşletmenin borsada hangi hamleyi ne zaman nasıl yapması gerektiğini belirleyerek yönlendirme yapmak
- Gemi broker: Gemiye yük bulmak
- Sigorta broker: Sigortacılıkta sözleşmeleri yerine getirmek
- Dış ticaret: ihracat veya ithalat sektörünü yönetmek
Emlak Broker Ne İş Yapar?
Broker mesleğini emlakçılık faaliyetleri açısından ele aldığımızda şu tanım doğru olacaktır: Taşınmaz ticareti sırasında tüm işlemlerde alıcı ile satıcı arasında köprü işlevi görerek müşteriyi yönlendiren ve yatırım konusunda danışmanlık hizmeti veren kişi. Emlak brokerinin görevleri şunlardır:
- Müşteri potföyü oluşturmak ve müşterinin beklentilerini, ihtiyaçlarını tespit etmek
- Müşterinin yatırım potansiyelini belirleyerek yatırım konusunda danışmanlık hizmeti vermek
- Emlak piyasasının yanı sıra finans sektörünü yakından takip etmek
Emlak brokeri bu görev ve sorumlulukları yerine getirirken müşteri mahremiyetine önem verir. Tanım ve görevler gayrimenkul danışmanları ile emlak brokerleri arasındaki fark konusunu gündeme getirir. Bu konuyu da netliğe kavuşturalım. Emlak brokeri, kendi bayisini oluşturmuş ve emlak broker eğitimi alarak emlak broker sertifikası almıştır. Emlak danışmanları, satış işlemlerinden prim alırken; emlak brokerleri maliyeti üstlenir. Emlak danışmanlarının tüm faaliyetler emlak brokeri tarafından kontrol edilir.
Emlak Broker Nasıl Olunur?
Gelelim emlak brokeri nasıl olunur sorusunun yanıtına. Broker olmak için, BİST kısa adıyla da bilinen Borsa İstanbul’un verdiği eğitimleri almak, eğitim sonunda yapılan değerlendirme sınavından geçerli notu almak gereklidir. Eğitimin sonunda alınan sertifika broker belgesi olarak da bilinir.
Emlak brokeri eğitimi herkesin katılımı için uygun değildir. Öncelikli koşul 21 yaşını tamamlamış olmaktır. Üniversitelerin ekonomi ile ilgili lisans programlarından mezun olmayanlar eğitime katılamaz. Eğitim sonunda sınavdan geçerli not almayanların da sertifika alması mümkün değildir. Emlak brokerleri genellikle şu bölümlerden mezundur:
- İşletme
- İktisat
- Kamu Yönetimi
- Maliye
- Ekonomi
Bir brokerin başarılı olması için tek kıstas mezun olduğu bölüm veya edindiği sertifika değildir. Emlak brokerliği ile örtüşen kişisel özellikler şunlardır:
- Eleştirel ve sonuç odaklı düşünebilen
- Doğru iletişim tekniklerine hakim
- Sabırlı
- Dikkatli ve titiz
- Görsel hafızası güçlü
- İnovatif düşünebilen
- Yoğun stres altında karar verebilen
- Detay odaklı çalışabilen
- Analiz ve raporlama yapabilen
- Grup çalışmasına yatkın
- Hızlıca inisiyatif alabilme
Broker pozisyonundaki alımlarda SPL Düzey 3 belgesi de istenebilir. SPL Düzey 3 belgesi almak için sınava girmek ve sınavda geçerli notu almak gereklidir. Sınav konuları şöyledir:
- Geniş kapsamlı SPK mevzuatı
- Sermaye piyasası araçları
- Yatırım kuruluşları
- Takas saklama operasyon işlemleri
- Sermaye piyasası araçları
- Finansal piyasalar
- Finansal yönetim ve mali analiz
- Ticaret hukuku
- Muhasebe ve finansal raporlama
- Genel ekonomi
- Temel finans matematiği ve değerleme yöntemleri
- Kurumlarda ve sermaye piyasasında vergilendirmekişisel özellikler
Emlak Broker Maaşları
Emlak brokerleri alanında uzman kişilerdir. Dolayısıyla mülklerin piyasa değerini tespit ederek teklif ve tavsiyede bulunabilecek yetkinliktedirler. Her meslekte olduğu gibi emlak brokeri maaşları da merak edilir. Maaş şirket politikaları, brokerin deneyimi ve brokerin sahip olduğu diğer sertifikalar doğrultusunda farklılık gösterir. Üstelik komisyon payı üzerinden iş yapılması da maaş konusunda belirsizlik oluşturur. Yine de ortalama bir miktar belirtmek gerekirse en yüksek maaşın 10 bin lirayı bulduğunu söyleyebiliriz.
Sonuç olarak;
Broker ne demek açıklayarak kavramın oluşturduğu karmaşayı aydınlığa kavuşturduk. Emlak brokeri mesleğine ilişkin merak edilenler hakkındaki yazımız sayesinde broker olmak istiyorum diyenler soru işaretlerini ortadan kaldırabilir. Henüz sektöre adım atmadıysanız öncelikle emlak danışmanlığı sertifikası almalısınız. Bunun için de öncelikle gayrimenkul danışmanlığı eğitimi almalısınız. Eğitim hakkında detaylı bilgi edinmek için eğitim sayfamızı incelemenizi öneririz.