Günümüzde neredeyse hemen her sokağın başında emlakçı tabelası görmek; gayrimenkul sektörüne yatırım yapan bir iş adamının haberini okumak mümkündür. Gayrimenkul sektörünün bu denli canlı olmasıyla birlikte şu soru gündeme gelir: Emlak danışmanı ne iş yapar? Emlak danışmanının görevleri ve emlakçı olmak için gerekenler sizin de ilginizi çekiyorsanız yazımızın devamını okumanızı öneririz.
Gayrimenkul danışmanı ve emlakçı olarak da anılan emlak danışmanı, gayrimenkul sektöründe hizmet veren meslek erbabıdır. Emlak danışmanlığı, son yıllarda yıldızı parlayan bir meslektir. Emlak danışmanı, kendi portföyünü oluşturarak potansiyel müşterilere ya da yeni müşterilere emlak danışmanlık hizmeti verir.
Emlak danışmanı, portföyündeki kişilerin gayrimenkul gereksinimini karşılamak üzere alım satım işlemlerini gerçekleştirir. Elbette emlak danışmanı ne iş yapar sorusunun yanıtı için bu ifade eksik kalacaktır. Emlak danışmanının görevleri şunlardır:
- Müşterilerin beklentileri ve ihtiyaçları ile doğru orantıdaki villa, arsa ve konutları tespit etmek
- Villa, arsa ve konutların hangisinin oturmak, hangisinin yatırım için uygun olabileceğini belirlemek
- Konut edinmek veya arsa satın almak isteyen potansiyel müşterilere bütçesine ve ihtiyacına uygun seçenekler sunmak
- Alım ve satım aşamasında gerekli olan evrakları düzenlemek
- Sektördeki gelişmeleri takip etmek
- Gayrimenkul alanındaki tüm mevzuat ve yönetmelikleri takip etmek
- Satış sözleşmeleri hazırlamak için danışmanlık hizmeti verme
- Kooperatif kurulmasına yönelik çalışmalar yapma
Bir emlak danışmanın tüm bu görev ve sorumlulukları başarıyla yerine getirebilmesi için gayrimenkul danışmanlığında tecrübesi olmasa bile şu özelliklere mutlaka sahip olması gerekir:
- Emlak sektörüne ilgili ve emlak sektörüne hâkim olmak
- Belirli bir lokasyonda veya bir konuda uzmanlaşmak
- İnsanlarla etkili ve doğru iletişim kurabilmek
- Zaman yönetimini iyi yapabilmek
- Girişken olmak
- İyi bir dinleyici olmak
- Modern pazarlama teknikleri konusunda bilgili olma
- Kişisel gelişim konusunda istekli olma
- Yüksek motivasyona sahip olma
- Esnek çalışma koşullarına uyum sağlayabilme
Emlakçı Açma Şartları
Emlak danışmanı olarak hizmet vermek isteyenler kişiler sektördeki emlakçılık ofislerinde çalışabileceği gibi kendi emlak ofisini de açabilir. Elbette emlakçı açma şartları karşılanmadığında herhangi bir ofiste taşınmaz ticareti yapmak mümkün değildir.
Emlak ofisi açmak için emlak yetki belgesi almak gerekir. Emlak yetki belgesi alma şartları şunlardır:
- 18 yaşını doldurmuş olmak
- En az ilköğretim mezunu olmak
- İcra ve iflas kanunu hükümlerini yerine getirmiş olmak
- Konkordato ilan edilmemiş olması
- Eski hükümlü olmamak
Emlak yetki belgesi almak için bu şartların sağlanmasının yanı sıra birtakım evraklara ihtiyaç vardır. Emlak danışmanlığı sertifikası, mesleki yeterlilik belgesi ve öğrenim durumunu gösteren diploma dışında emlak yetki belgesi almak için gerekli evraklar şunlardır:
- Son üç ay içinde alınmış oda kayıt belgesi
- Vergi levhası
- Ticaret sicil gazetesi fotokopisi
- İmza sirküleri
- Adli sicil kaydı
Emlakçılık faaliyetleri göstermek için ofis açmak uzun bir süreçtir. Emlakçı yetki belgesi ve mesleki yeterlilik belgelerini edinmiş olmak yeterli değildir. Şu belgelere de ihtiyaç vardır:
- Emlak meslek odası belgesi
- Maliye Bakanlığı kaydı belgesi
- Esnaf ve sanatkârlar odası belgesi
- Sanayi Dernek kaydı
- BAĞ-KUR kaydı
- 6 kilogram yangın tüpü faturası
- Kimlik fotokopisi
- Zabıta makbuzu
- Çevre temizlik vergisi belgesi
- İşyeri açılış bildiri belgesi
- Kira sözleşmesi
- Açılış harcı belgesi
- Esnaf kefalet evrakları
- Halk Bankası’ndan alınan makbuz
Emlak Sertifikası Nereden Alınır?
Emlakçılık yapabilmek için en kritik belgenin emlak danışmanlığı sertifikası olduğundan bahsetmiştik. Gelelim emlak sertifikası nereden alınır sorusunun yanıtına. Sertifika için örgün ya da uzaktan eğitim veren eğitim kuruluşlarından ve üniversitelerden alınır.
Emlak danışmanlığı belgesi için sertifika programları uzaktan eğitim avantajlarıyla da verilir. Uzaktan eğitimin sağladığı en önemli kazanç iş ve eğitimi bir arada sürdürme imkânı tanıması ve ekonomik olmasıdır.
Emlakçılık belgesi almak için üzere verilen emlak danışmanlığı eğitimi konuları şunlardır:
- Pazarlama
- Halka İlişkiler ve İletişim
- Tapu Sicili
- Emlak Hukuku
- Emlak Danışmanlığı, Ekspertiz ve Şehir Planlama
Emlak danışmanlığı eğitimi alanlar eğitim sonunda değerlendirme sınavına tabi tutulur. Sınavdan geçerli notu alanlar Türk Hava Kurumu Üniversitesi onaylı emlak sertifikası alabilir. Bu sayede emlak ofislerinde gayrimenkul danışmanlığında tecrübe edinebilir.
Taşınmaz ticareti ile ilgili bölümlerden (Emlak ve Emlak Yönetimi, Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi, Gayrimenkul ve Varlık Değerleme) mezun olanlar emlak danışmanlığı eğitiminden muaftır. Emlak sertifikası almak, emlakçı nasıl olunur sorusuna yanıt niteliğindedir. Bununla birlikte emlakçı olmak için diğer şartları taşıyor olmak ve gerekli evrakları tamamlamak da önemlidir.
Sonuç olarak;
Emlak danışmanı ne iş yapar sorusunu yanıtladık ve emlak danışmanlığı sertifika programından bahsettik. Emlak danışmanlığı, kazanç ve popülerlik bakımından meslek edinmek isteyenler için cezbedicidir. Emlakçı olmak için gayrimenkul danışmanlığı sertifikası kilit noktası olmakla birlikte sağlanması gereken pek çok koşul ve temin edilmesi zorunlu pek çok evrak vardır.
Siz de “emlakçılık yapmak istiyorum” diyorsanız, gerekli koşulları da sağlayabiliyorsanız emlakçılık sertifika programı ile ilk adımı atmalısınız. Emlakçılık mesleğinde ilerlemek, başarılı olmak için emlakçılık belgesini aldıktan sonra sorumlu emlak danışmanı seviye 5 ya da emlak danışmanı seviye 4 sınavına girmenizi öneririz. Mesleki Yeterlilik Kurulu (MYK) tarafından yapılan bu sınavlarda başarılı olduğunuzda mesleki yeterlilik belgesi edinebilirsiniz.