Emlak danışmanı, gayrimenkul sektörü hakkında bilgi ve deneyime sahip olarak işini en iyi şekilde yerine getirir. Bir danışman olarak geleneksel emlakçılığın yöntemlerini değil, gelişen emlak sektörünün nabzını takip eder. Özellikle müşteriler ile iletişim kurmak ve müşteri kazanmak için dijital pazarlama ve reklamcılığa yönelir. Peki emlak danışmanının özellikleri konusunda başka neler söyleyebiliriz? Emlak danışmanı olmak için önemli görülen adımlar nelerdir ve bir kariyer hedefi olarak emlak danışmanlığı için hangi niteliklere sahip olmanız istenir? Bu soruları merkeze alarak emlak danışmanı olmak isteyenleri bilgilendireceğiz.
Emlak Danışmanı Olmak İçin Hangi Özelliklere Sahip Olmak Gerekir?
Emlak danışmanı, doğrudan gayrimenkul sektörünün içinde bir meslektir. Geleneksel emlakçılıktan farklı olması beklenen emlak danışmanlığı, gayrimenkul alım-satım ve kiralama işlerinden daha fazlasını ele alır. Eğer profesyonel bir mesleği yerine getirmek ile ilgileniyorsanız kendinize katmanız gereken nitelikleri bilmek ve bilinen işlerden daha fazlasını ele almak durumundasınız.
Emlak danışmanı olmak için sahip olmanız gereken özelliklerden biri girişken olmaktır. Müşterilerle birebir iletişim kuran emlak danışmanı, iletişim sürecini yönetmek ve müşteriyi yönlendirmek için insan ilişkilerine açık olmalıdır. Emlak danışmanı, aynı zamanda ileri düzey iletişim becerilerine de sahip olarak müşteri ile nasıl etkin iletişim kurabileceğini bilmelidir.
Emlak danışmanı olmak isteyen birinin iletişim konusunu yüzeysel bir şekilde ele alması, doğru olmayacaktır. Bu konuda kendini geliştiren ve yetkinlik kazanmasına önayak olan eğitimlere yönelmesi doğru olandır. Eğitim konusunu detaylı ele almadan önce emlak danışmanının özellikleri arasında yer alan organizasyon ve zaman becerisine giriş yapalım.
Emlak danışmanı, müşterilerle iletişim sürecini yönetmek ve çeşitli işleri yerine getirmek için organizasyon becerilerini kullanır. Organizasyon becerileri;
- ayrıntıları ele almak,
- koordinasyonu sağlamak,
- iş akışını planlamak,
- proaktif hareket etmek,
- zamanı planlamak ve yönetmek,
- randevuları en iyi şekilde yönetmek gibi temel unsurlardan oluşur. Emlakçılıkta işleri organize etmek ve bilhassa müşteriler ile ilgilenebilmek için zaman planlamasına ve süreç yönetimine ihtiyaç vardır. Gayrimenkul danışmanları, süreç içinde en iyi hizmeti sunmak adına araştırma, planlama ve uygulama aşamalarını etkinleştirirler. Geleneksel bir emlakçı gibi hareket etmeyen gayrimenkul danışmanı, birbirinden farklı iş planlarını da uygular. Örneğin, yatırım danışmanlığı hizmeti sunabilir ve çok daha yüksek gelirler elde edebilir.
Topluca ele alırsak ise emlak danışmanının özellikleri şöyledir:
- Girişkenlik, Girişimcilik
- Organizasyon ve Zaman Yönetimi Becerisi,
- Pazarlama ve Satış Tekniklerine Aşinalık,
- Kapsamlı Emlakçılık Bilgisi,
- İletişim Becerilerine Sahip Olma,
- Gayrimenkul ve Ekonomi Piyasa Bilgisine Sahip Olmak,
- Analiz Yetkinliği,
- Mesleki Gelişime Açık Olma,
- Yenilikleri ve Gelişmeleri Takip Etm
Emlak Danışmanı Olmak İçin Gereken Eğitimler Nelerdir?
Emlak danışmanının mesleki ve kişilik özellikleri bir yana eğitim dereceleri de ayrıca önemlidir Hatta resmi olarak emlak danışmanlığı yerine getirmek için bazı eğitim şartlarını karşılamak zorunlu görülür. Öncelikle yasal olarak kimlerin emlak danışmanlığı ile ilgili eğitim almaları gerekir, bu konuya giriş yapalım.
Emlak danışmanı olmak için gerekenler arasında, yönetmelikte belirtilen emlak danışmanlığı eğitimini tamamlamak vardır. Yalnız kimlerin emlak danışmanlığı eğitimi alması gerektiği de yine yönetmeliğin ilgili maddelerinde yer alıyor. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik gereğince, emlak danışmanı ya da sorumlu emlak danışmanı olmak için;
MEB, üniversiteler veya MEB tarafından yetki verilen kurumlar tarafından alınacak en az 100 saatlik emlak danışmanlığı ile ilgili eğitimi tamamlamak gerekir.
Emlak danışmanlığı sertifikalı eğitim, mesleki yeterliliği kanıtlamak için girilmesi zorunlu olan mesleki yeterlilik sınavına hazırlık yapmanızı sağlıyor. İlgili ders içeriklerini eksiksiz bir şekilde kavradığınızda, seviye 4 ya da seviye 5 sınavından başarıyla ayrılarak mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazanıyorsunuz. Yani emlak danışmanlığı eğitiminin amacı, sınavlardan istenilen puanı alarak gayrimenkul danışmanlığına giden yolu açmaktır. Fakat eğitim, sadece sınavlardan geçmenize yönelik değildir. Emlak pazarlaması ve iletişim becerileri ile ilgili bilgileri ve kendi işinizi nasıl kurabileceğinize yönelik tavsiyeleri de eğitim aracılığıyla öğrenebilirsiniz.
Zorunlu emlak danışmanlığı eğitimi sonrasında ise gayrimenkul sektörünü yakından etkileyen diğer alanlarda da eğitim almalısınız. Buradaki eğitimlerin amacı da size yetkinlik kazandırmak olmalıdır. Kişisel gelişim odaklı eğitimler alarak zaman yönetimi, iş planlaması ve iletişim konusunda kendinizi geliştirebileceğiniz gibi analiz yetkinliğinizi artıracak eğitimler de alabilirsiniz. Size tavsiye edeceğimiz eğitim alanları ise şöyle;
- Sosyal Medya ve Dijital Pazarlama: Özellikle kişisel ve gayrimenkul portföyü paylaşmak ve müşterilere ulaşmak için gereklidir.
- Finansal Okuryazarlığı: Para politikaları ve analizi hakkında bilgi sahibi olarak fiyat değerlendirmesi yapmak, müşteriyi doğru gayrimenkule yönlendirmek ve yatırım fırsatlarını açığa çıkarmak için son derece önemlidir.
- Pazarlama ve Satış Teknikleri: Gayrimenkulün pazarlanması ve müşteriyi satışa yönlendirmek için emlak pazarlamasında uygulanan satış teknikleri bilinmelidir. Bununla beraber CRM kullanımına yönelik de bilgiler edinilmelidir.
- Diksiyon: Müşteri ile iletişime geçtiğinizde, kullanacağınız etkili ve temiz Türkçe, profesyonelliğinizi destekleyecektir. Ayrıca güven odaklı bir iletişim ve ilk izlenim yaratmak için de sesinizi ön plana çıkarabilirsiniz.,
Emlak Danışmanı ile İlgili Merak Edilenler
Gayrimenkul Danışmanı Olmak İçin Hangi Yetkinlikler Gerekli?
Yukarıdaki eğitimleri tamamladığınızda,; analiz yetkinliği, iletişim becerileri ve alan bilgileri kazanırsınız. Uzun yıllar emlak işini yerine getirmek için insanlarla iletişim kurmaktan yorulmamanız ve sektörde kendinizi güncellemeniz gerekir. Değişen ve gelişen bir sektörü takip ederek profesyonellik isteyen bir mesleği yerine getirebilmelisiniz.
Emlakçılıkla İlgilenmek İçin Hangi Bölümleri Okumalıyım?
Kariyer hedefinizi en baştan gerçekleştirmek adına 2 yıllık emlak yönetimi bölümünü okuyabilirsiniz. Fakat resmi olarak mesleği yerine getirmek için emlak yönetimi dışındaki bölümlerden de mezun olabilirsiniz. Yine de emlakçılık mesleği ile yakından ilişkili halkla ilişkiler, ekonomi ve finans, pazarlama gibi bölümlerden mezun olmak, mesleğe daha rahat uyum göstermenizi sağlar.
Emlak danışmanı kimdir, özellikleri nelerdir konusunu irdeledik. Eğer yönetmelikte belirtilen diğer şartları yerine getiriyor ve sıradaki eğitim şartı için bir kurs arıyorsanız vakit kaybetmeden MEB onaylı emlak danışmanlığı kurs sayfamıza yönelebilirsiniz.