Emlak sektörü, farklı alanlara yönelmek isteyen girişimcilerin ve yatırımcıların gözdesi haline gelen bir sektördür. Sektöre ilgi duyanlar için emlak işi nasıl yapılır sorusu altında emlakçılığa dair detaylara değindik.
Emlak işinin nasıl yapıldığını, emlakçı ve emlak danışmanı olarak çalışmak için hangi koşulların sağlanması gerektiğini açıklamadan önce emlak ne demek sorusunu yanıtlayalım. Nitekim yanıt emlakçılığın ne olduğunu en yalın haliyle ortaya koyabilecektir. Gayrimenkul olarak da ifade edebileceğimiz emlak kavramı, arsa ve üzerinde bulunan taşınamaz mülk anlamına gelir.
Emlakçının Görevleri Nelerdir?
Arsa üzerindeki mülk konut olabileceği gibi iş yeri, bağ, bahçe de olabilir. Yani, emlak veya gayrimenkul kavramı genel olarak tüm taşınmazları ifade eder. Tam da bu nedenle emlak işi geniş kapsamlı görev ve sorumluluklardan oluşur. Emlakçı olmak ve emlakçılık hizmetlerinde bulunmak da geniş kapsamlı şartlara uymayı gerektirir.
Emlak danışmanı olarak emlak işi yapabilmek, sorumlu emlak danışmanı olmak ve emlak dükkanı açmak pek çok farklı evrak gerektirir. Bu evrakların tamamlanmasından önce de uyulması gereken birtakım koşullar vardır. Emlak danışmanlığı sertifikası, emlak yetki belgesi ve mesleki yeterlilik belgesi alanlar emlak işi yapabilir.
Taşınmaz mülklerin bireylere geçişi ipotek,satış ve miras yoluyla olur. Emlakçı mülkiyetin bireylere geçişindeki tüm işlemlere aracılık eder. Elbette emlakçı ne iş yapar diye sorulduğunda yalnıza mülkiyetlere ilişkin işlemlere aracılık etmek yanıtını vermek yeterli değildir. Emlakçının görevleri arasında şunlar da vardır:
- Kira sözleşmesi hazırlama
- Noter huzurunda yapılan satış sözleşmelerini hazırlama
- Müşteri adına beyanname doldurma
- Kooperatif kurulmasına yardımcı olma ve kooperatife üye bulma çalışmaları yapma
- Tapu sicili ve kadastro işlemlerini gerçekleştirme,
- Danışmanlık hizmeti verme
Bir emlakçının tüm bu görev ve sorumlulukları yerine getirmesi için; iletişim becerilerinin güçlü olması, insan ilişkilerinde zor insanlarla iletişim kurabilecek kadar iyi olması, ikna kabiliyetinin olması önem taşır. Emlakçının bu kişisel özelliklerin yanı sıra sektördeki gelişmeleri takip etmeye hevesli olması, belirli bir alanda ve bölgede uzmanlaşmış olması da başarılı olmasında etkilidir.
Bir Emlakçı Ne Kadar Kazanır?
Emlak sektöründe çalışma konusunda tereddütü olanların yanıtını en çok merak ettiği soru emlak işi para kazandırır mı sorudur. Elbette emlakçı maaşı için net bir rakam vermek yanlış olacaktır. Çünkü maaş konusu firmadan firmaya, hatta coğrafi bölgeye göre farklılık gösterebilir. Emlakçının kazancını belirleyen faktörleri şöyle sıralayabiliriz:
- Emlakçının, emlakçılık faaliyetleri gerçekleştirdiği şehir
- Satışı yapılan mülkün konumu
- İnşaat piyasasındaki son trendler, piyasanın ekonomisi ve büyüme hacmi
- Müşteri portföyü
Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında emlakçının komisyon bedeli alması zorundur. Komisyon usülü çalışma sisteminde miktar, mülkiyetin satılık veya kiralık olup olmadığına göre değişir. İki durumda farklı şekilde hesaplama yapılır. Bir emlakçının kazancının artması için, yazımızda bahsettiğimiz kişisel özelliklerin yanı sıra şu koşulları sağlayabilmesi gerekir:
- Ferah ve uygun ekipmanların bulunduğu, doğru şekilde dekore edilmiş bir ofis
- Profesyonel bir ekip
- Finans bilgisine sahip olma
- Teknolojiye hakim olma
- Modern pazarlama tekniklerine hakim olma
- Takip yeteneğinin güçlü olması
- Bölgede emlak analizini iyi yapabilme
Emlak danışmanı arayan emlak şirketleri iş ilanlarında özellikle şu özellikleri arar:
- Girişimci ruha sahip
- Sistemli ama eslek çalışabilen
- Zaman yönetimi konusunda başarılı
- Öğrenmeyi seven ve eğitimin gücüne inanan
- Özgüveni ve motivasyonu yüksek
- İnovatif düşünebilen
- Takım çalışması yapabilen
- Disipline önem veren
- Diksiyonu düzgün
- Ayrıntıları atlamayan, dikkatli
- Müşteriyi odak noktasına alarak etik kurallar çerçevesinde hizmet veren
- Performans bazlı çalışma sistemine uyum sağlayabilecek
Emlak danışmanı iş ilanlarında belirtilen iş tanımları farklılık göstermekle birlikte genel olarak iş tanımı şu iki madde şeklindedir:
- Uzmanlık alanı olan bölgede satılık veya kiralık porföy oluşturabilmek
- Emlak pazarlaması için plan uygulamak ve süreci yönetmek
Emlakçıların yabancı dil bilmesi de aranan bir özelliktir. Nitekim başarılı emlak danışmanlarının yabancı dil bilen emlakçılar olduğunu söylememiz yanlış olmaz. Emlak danışmanı olarak emlak işi yapmak isteyenlerin, İngilizcenin yanı sıra veya İngilizce diline ek olarak Arapça, Farsça bilmesi gerekir.
Ortalama bir miktar vermek gerekirse emlak danışmanı maaşı altı bin lira civarındadır. Elbette her şirketin politikası farklı olduğu için bu ücretin altında veya daha üstünde miktar teklif edilmesi de mümkündür.
Emlak İşi Yapmak İçin Emlak Sertifikası Nasıl Alınır?
Bir bireyin emlak ofisi açması ve emlak danışmanı, sorumlu emlak danışmanı veya emlak brokeri gibi unvanlarla emlak sektöründe çalışabilmesi için emlak sertifikası alması gerekir. Gayrimenkul danışmanlığı sertifikası ile özel sektörde emlka alanında çalışmak mümkündür. Elbette sertifika için gayrimenkul danışmanlığı eğitimi almak gereklidir.
Emlak sertifikası için eğitim, emlak danışmanlığı kursu olarak hizmet veren eğitim kurumları ve üniversiteler tarafından verilir. Bu eğitimlere katılmak için en az ortaöğretim kurumu mezunu olmak gerekir. Taşınmaz ticareti yaptığını belgeleyen kişiler en az ilkokul mezunu olsa da eğitimi alabilir. Şu bölümlerden mezun olanların emlak danışmanlığı eğitimi alması gerekmez:
- Emlak Komisyonculuğu (Ortaöğretim)
- Emlak ve Emlak Yönetimi Bölümü
- Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi
- Gayrimenkul Yönetimi
- Gayrimenkul ve Varlık Değerleme
Emlak danışmanlığı eğitimi alan kişilerin mesleğin gerektirdiği kavramları öğrenmeleri, emlakçılığın yanı sıra halkla ilişkilerde bilgi sahibi olmaları mümkündür. Eğitim ders konuları şunlardır: Halkla İlişkiler ve İletişim, Pazarlama, Emlak Hukuku, Tapu Sicili, Emlak Danışmanlığı,Ekspertiz ve Şehir Planlama. Eğitim sonunda kişiler, şu konular hakkında da kapsamlı bilgi edinmiş olur:
- Hukuksal ve ekonomik açıdan emlakçılık
- Emlak pazarlaması
- Büro yönetimi ve iletişim teknikleri
- Beden dili ve hareketlerinin anlamları
- Tapu hakkındaki kavramlar
- Kadastro işlemleri için gereken belgeler, kadastro müdürlüklerine başvuru şartları
- Hukuk sisteminde emlak komisyonculuğu
- Şehir planlaması
- Kentleşme ve imar hukuku
Uzaktan eğitim emlak danışmanlığı da yönetmelik gereği en az 100 saattir. Üniversite veya Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika sahibi olmak kamu sektöründe olmasa da özel sektörde emlak alanında çalışabilmek için altın bilezik gibidir. Eğitimi sertifika ile tamamlayanların emlak sektöründe istihdam olanağı yüksektir.
Sonuç olarak;
Emlak işi nasıl yapılır sorusunu yanıtladık. Siz de emlak danışmanlığı sertifikasına sahip olmanın size kazandıracağı yetkilere ihtiyaç duyuyorsanız eğitim hakkındaki detaylı bilgiler için eğitim sayfamızı inceleyebilirsiniz.