Emlak sektöründe çalışmak isteyip hangi bölümlerden mezun olanların, emlak danışmanı unvanıyla emlak işi yapma yetkisine sahip olduğunu merak edenler için ilgili bölümlerden bahsettik.
Emlak sektöründe emlak danışmanı olarak çalışmak emlak danışmanlığı sertifikası sahibi olmayı gerektirir. Bunun için de emlakçılık eğitimi alınır. Eğitim için öncelikli koşul ilköğretim mezunu olmaktır; fakat sektörde sektörde kariyer planı olanların ve emlak ofisi açmak isteyenlerin en az ortaöğretim mezunu olması gerekir. Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olanların emlak danışmanı olmak ve sektörde ilerlemek için emlak danışmanlığı eğitimi alması gerekmez.
Emlak Danışmanlığı Üniversite Bölümleri
Üniversite okumak ilgili bölümlerde istihdam fırsatı yakalamak ve sektöre tutunarak hayat standartlarını yükseltmek anlamına gelir. Bu durum emlak sektörüyle ilişkili bölümler için de geçerlidir. Emlakçılık eğitimlerinden muaf tutulan bu bölümlerden mezun olanlar, gayrimenkul sektöründe istihdam fırsatı bulur. Emlak danışmanlığı üniversite bölümleri şunlardır:
Emlak ve Emlak Yönetimi
Emlak ve Emlak Yönetimi bölümü, 2 yıllık ön lisans programıdır. Bölümde başarılı olanlar Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Ekonomi ve Finans, İşletme, Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi, Tapu Kadastro, Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerini okuma fırsatı bulabilirler. Meslek Yüksekokulu kapsamında eğitimi verilen bu bölümün en önemli avantajı mezunların Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen emlak mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğundan muaf olmasıdır.
Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi
Fakültelerin Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi programda gayrimenkule dair her detay öğretilir. Bu bölümden mezun olan bir kişi, gayrimenkulü değerlendirip fiyat belirleme yeterliliğine sahip olur. Sektöre ilişkin pek çok kurum ve kuruluşta çalışma imkanı bulmasının yanı sıra mahkemelerde bilirkişi olarak çalışabilir.
Gayrimenkul ve Varlık Değerleme
Gayrimenkul sektörüne nitelikli eleman, yani uzman kazandıran bölümlerden biri de Gayrimenkul ve Varlık Değerleme bölümüdür. Bu bölümden mezun olan bir kişi gayrimenkul ve varlık değerleme uzmanı unvanına sahip olur.
Tapu Kadastro
Profesyonel emlak danışmanları yetiştiren bölümlerden bir diğeri Tapu Kadastro bölümüdür. Bölümden mezun olan bir kişi, tapu ve kadastro uygulamalarına hem teknik hem de hukuki açıdan hakimdir. Arazi ölçme ve harita okuma alanlarında bilgilidir.
Emlak Danışmanlık Belgesi Nasıl Alınır?
Yukarıda bahsettiğimiz bölümden mezun olmayanların da emlak danışmanı olması mümkündür; fakat emlak danışmanlık belgesi olmadan emlak danışmanlığı yapmak mümkün değildir. Emlak sertifikası almak için emlak eğitimi almak gerekir. Üniversitelerin veya emlakçılık kursu olarak hizmet veren eğitim kurumlarının düzenlediği eğitimlerde; emlak danışmanlığı, ekspertiz ve şehir planlama, emlak hukuku, tapu sicili ders konuları işlenir. Bu ders konularının yanı sıra pazarlama, halkla ilişkiler ve iletişim konuları üzerinde de durulur.
Emlakçılık eğitimlerinin sonunda kişiler taşınmaz ticareti yönetmeliği kapsamında belirlenen unsurlar doğrultusunda mesleği nasıl icra edebileceğini öğrenir ve hem sektörü hem de mesleği tanır. Emlakçılığın hukuki ve ekonomik boyutları, gelir veya kurumlar vergisi önemi, tapı ve kadastro ile ilgili bilinmesi gereken her şey bu eğitimde öğretilir. Emlak pazarlaması, beden dili kullanımı, halkla ilişkiler ve sosyoloji temel bilgileri de kişinin en iyi emlakçı olabilmesi için hazırlık niteliğindedir.
Gayrimenkul danışmanlığı eğitimi sonunda düzenlenen sınavdan 50 ve üzeri puan almak sertifika almaya hak kazanmak anlamına gelir. Verilen sertifika üniversite veya Milli Eğitim Bakanlığı onaylı olur. Emlak sektöründe çalışmak isteyen kişinin çalıştığı sırada da emlak danışmanlığı sertifika programı ile emlak danışmanı olmak için adım atması mümkündür. Emlak kursu uzaktan eğitim şeklinde de verilir. Üstelik bu eğitimler zaman ve mekan bağımsız çalışma avantajının yanı sıra ekonomik olması bakımından avantajlıdır.
Emlak Danışmanlığı Sertifikası ile Neler Yapılabilir?
Emlak danışmanlığı sertifika programı, emlak danışmanı unvanı kazandırır. Bu unvan sayesinde emlak faaliyetleri yapmak mümkündür. Hatta yetki belgesine sahip olup mesleki yeterlilik belgelerini elde edenler sektöre adını büyük puntolarla yazdırmak için de adım atmış olur. Emlak sertifikası alan bir kişinin, yani emlak danışmanının görevleri ise en özet haliyle şu şekildedir:
· Gayrimenkul kiralama ve alım satım işlemlerinde aracılık hizmeti yapmak ve bunun için emlak pazarlama teknikleri kullanmak.
· Gayrimenkule ilişkin konularda danışmanlık hizmeti vermek
· İkamet etmek veya yatırım yapmak için uygun gayrimenkulleri tespit etmek
Bir emlak danışmanının bu görevleri yaparken emlak sektöründeki gelişmelerin yanı sıra bankacılık hatta fintek sektörünü takip etmesi de önemlidir. Emlak sektöründe dijital pazarlama yöntemlerini (sosyal medya vb.) kullanmayan, doğru şekilde reklam yapmayan, faaliyet gösterdiği bölgede uzmanlaşmayan bir emlak danışmanının sektörde uzun süre çalışması veya başarılı olması mümkün olmayacaktır.
Emlak danışmanı bahsettiğimiz noktalara dikkat ederek profesyonel gayrimenkul danışmanı olduktan sonra gerekli şartları sağlayabiliyorsa sorumlu emlak danışmanı veya gayrimenkul değerleme uzmanı, gayrimenkul yatırım danışmanı olabilir. Özellikle de komisyonlar sayesinde belirli kazancı elde eden kişiler emlak dükkanı açma eğiliminde olurlar.
Esasında emlak sektöründe kariyer yapmak ve bahsettiğimiz unvanları elde etmek uzun bir süreçtir. Bu süreçte sorumlu emlak danışmanı seviye 5 belgesi, emlakçı yetki belgesi almak; lisanslama sınavlarıyla uzmanlığı ispatlamak önemlidir. Dolasıyla emlak danışmanlığı sertifikası sayesinde yapılabilecekler geniş kapsamlıdır.
Emlak sektöründe kariyer yapma veya kendi, emlak ofisini, gayrimenkul şirketini açma sürecinde yerine getirilmesi gereken koşulların ve tamamlanması gereken evrakların yanı sıra kişinin birtakım becerilere de sahip olması önemlidir. Bilgi ve becerilerini deneyimle harmanlamayan kişinin başarılı olması mümkün değildir. Sahip olunması gereken kişilik özellikleri özellikle de yeni başlayan gayrimenkul danışmanı için kariyerine yön verme aşamasında önem taşır.
Bir emlak danışmanının her şeyden önce insan ilişkilerinde iyi olması gerekir. Girişimcilik ruhu olması, takım çalışmasına yatkın olması, diksiyonun düzgün olması, beden dili ve hareketleri konusunda fikir sahibi olması emlak danışmanının başarılı olmasında önemli ölçüde etkilidir.
Sonuç olarak;
Kamu ve özel sektörde emlak alanında çalışmak isteyenler için emlak danışmanı unvanı kazandıran bölümlerden bahsettik. Böylece gayrimenkul danışmanı olmak için gerekenler konusuna açıklık getirmiş olduk. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında emlak sertifikasının sektörde pek çok kapının açılmasını sağlayabildiğinin altını tekrar çizelim.
Siz de emlak danışmanlığı sertifikası ile neler yapılabilir öğrendikten sonra emlak danışmanı olma konusunda kararlıysanız emlak danışmanlığı eğitimi almanızı öneririz. Zaman ve iş yaşam dengesi konusunda hassassanız, uzaktan eğitim emlak kursu hakkında detaylı bilgi için eğitim sayfamızı incelemelisiniz.