Taşınmaz ticareti ile ilgili uğraş sahibi olmak ve emlakçılık sektöründe ilerlemek için zorunlu ve gerekli olarak almanız gereken bazı eğitimler vardır. Zorunlu emlak danışmanlığı eğitimi sonrasında kendinize katmanız gereken yetkinlikler için belli alanlarda eğitim almanız gerekir. Peki, yetkin bir emlakçı olmak için hangi eğitimleri almalı ve kendinize yetkinlikler katmalısınız? Yazımızda işinde ilerlemeyi düşünen emlakçılar için nitelik kazandıran eğitimlere göz atacağız.
Emlakçı Olmak İçin Katılmanız Gereken Eğitimler
Emlakçı olmak ifadesi, hem resmi bir geçerliliği hem de hedeflenen bir mesleki gelişimi içerir. Biz de ilk olarak emlakçı olmanın yasal şartlarına göz atacağız. Ardından başarılı bir emlakçı ya da emlak danışmanı olmak isteyen kişilere yönelik bazı eğitimlerden söz açacağız. Şimdi, yönetmelikte adı geçen en az 100 saatlik emlak danışmanlığı eğitiminden bahsedelim.
Emlakçı Olmanın İlk Yasal Adımı: Emlak Danışmanlığı Eğitimi
Emlakçılık sertifikası ve eğitimi, yönetmelikte adı geçen yetki belgesini almak için gereklidir. Bilindiği üzere artık emlak yetki belgesi, emlakçılık ile ilgili faaliyetlerde bulunmak için isteniyor. Ayrıca sorumlu emlak danışmanlığına adım atmak adına da resmi geçerliliği sahip bir belge onayı gerekiyor. Yetki belgesi alma şartlarından biri olan emlak danışmanlığı eğitim programı ise yasal bir gerekliliği yerine getirmenizin yolunu açar.
Sertifikalı bir programa bağlı emlak danışmanlığı eğitimi, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğe göre en az 100 saatlik bir süreç eşliğinde veriliyor. Eğitime, emlakçı olmak isteyenlerle birlikte sorumlu emlak danışmanlığına adı atmak isteyenler de katılabiliyor. Eğitimin amacı, size mesleği tanıtmak ve resmi olarak yetki belgesi alma şartlarından birini yerine getirmenize aracı olmaktır. Peki neden emlakçılara emlak danışmanlığı eğitimi alma şartı getirildi?
Emlak sektörü, uzun bir süredir hem gelişime açık hem de gelişime kapalı bir şekilde ilerliyor. Bu zıtlık içeren durumun sebeplerinden biri ise sektörün neredeyse herkese açık olmasıydı. Yani emlakçıların çoğu geleneksel emlakçılığa sıkı sıkı tutunarak hem sektörün hem de kendi gelişimlerinin önüne engel koydular. Bu durum hâlâ devam etse de artık yasal olarak en az temel düzeyde eğitim almak gerekiyor.
Emlak danışmanlığı eğitimi olarak anılan kurs süreci de gayrimenkul sektöründe gerekli yetkinlikleri ve bilgileri içeriyor. Eğitim sonunda size verilen MEB ya da üniversite onaylı sertifikayı alarak MYK sınavlarına giriş hakkı kazanıyorsunuz. İlgili sınavlardan istenilen puanı almanız durumunda da emlak yetki belgesi başvurunuzu yapabiliyorsunuz. Yani resmi olarak emlakçı olmanın ilk eğitim adımı, emlak danışmanlığı eğitimi olacaktır.
Emlak Brokerliği- Komisyonculuğu Eğitimi
Emlak brokerliği, emlak ofisinin yönetiminden ve gayrimenkul işleyişinden sorumlu bir meslek alanıdır. Kısacası, emlak ofisinin patronu emlak brokeridir. İleride kendi işinizi kurmak ve mesleki gelişiminizi devam ettirmek amacıyla emlak brokerliği ile ilgili işe yarar bilgiler edinmelisiniz.
Ayrıca çok daha ayrıntılı bilgi ve beceriler kazanmak için Mortgage brokerliği gibi bir alanda eğitim alabilir ve birbirinden farklı müşteri gruplarına ulaşabilirsiniz. Emlak brokerliği eğitimi alarak proje yönetebilir, finans analizi yapabilir ve emlak pazarlaması ve değerleme işlemleri hakkında ayrıntılı bilgilere sahip olabilirsiniz. Ayrıca emlak ofisinizi ve ekibinizi nasıl etkin bir şekilde yönetebileceğinizi de emlak brokerliği ile öğrenebilirsiniz.
Bir de emlak komisyonculuğu eğitimi var. Aslında emlak komisyonculuğu ile kast edilen emlak danışmanlığı eğitimidir. Kurs merkezlerinde bazen emlak komisyonculuğu adıyla yönetmelikte bahsedilen eğitim veriliyor. Yani komisyonculuk eğitimi adı altında emlak danışmanlığına yönelik eğitim veriliyor.
Diksiyon ve İletişim Eğitimleri
Gelelim şimdi, başarılı ve satışlarını artıran bir emlak danışmanın en önemli özelliklerinden birine. İletişim becerilerini kullanan bir emlak danışmanı ya da emlakçı, müşteri ile çok daha rahat ve etkili bir süreç yaşayabiliyor. Çünkü emlakçılığın büyük bir bölümü müşteriyi ikna etmek ve müşteri odaklı iletişim kurmaktan geçiyor. Dolayısıyla sektörde gelirleri artırmanın yolu, müşteriden ve etkin iletişimden geçiyor.
Başarılı bir emlakçı olmanın niteliklerinden olan iletişim becerileri; müşteri ile nasıl konuşacağınızı, onları nasıl ikna edebileceğinizi ve müşteri ile nasıl iletişime geçeceğinize yönelik bilgi ve fikir kazandırır. Ayrıca bir de diksiyon kullanımı vardır. Sesinizi en iyi ve etkin bir şekilde kullanarak müşterinin gözünde güven verici bir imaj yaratabilirsiniz. Özellikle dolandırıcılığın epey yoğun olduğu bir sektörde güven vermek, oldukça işinize yarayacaktır. Bu gibi durumlarda en iyi performansı sunmak için ikna teknikleri, müşteri ilişkileri, telefonda etkili iletişim ve diksiyon eğitimlerine yönelebilirsiniz.
Finans-Ekonomi Eğitimleri
Emlak danışmanlarını ve emlakçıların yakinen ilgilendiren bir diğer konu ise finans bilgisidir. Finans ve ekonomi bilgisi; gayrimenkullerin değerini belirlemeden tutun da yatırım danışmanlığına geçişe kadar en gerekli niteliklerden biridir. İşinde başarılı sonuçlar hedefleyen bir emlakçı, finansal okuryazar olarak sektörü ve müşterinin ihtiyaçlarını analiz eder.
Bilhassa gayrimenkul sektörünün finansal arka planını ele alacak bir birikime sahip olur. Piyasayı takip ederek analiz etme yetkinliği için de finansal okuryazarlık, ekonomi bilimi ve gayrimenkul geliştirme gibi analiz becerisi kazandıran eğitimleri tercih edebilirsiniz. Ekonomi eğitimleriyle beraber yatırım danışmanlığı içeren geniş ders içerikli bir eğitim alarak da kendinizi yeni bir kariyer başlangıcı yaratabilirsiniz.
Emlakçı Olmak ile ilgili Merak Edilen Sorular
Emlakçı Olmak İçin Gerekenler Nelerdir?
Emlakçı olma yolunda yasal yönetmeliğine uygun adım atmak gerekir. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik gereğince emlakçılık faaliyetleri için emlak danışmanlığı sertifikası, (herkes için geçerli değil) mesleki yeterlilik belgesi (herkes için geçerli değil) ve yetki belgesine ihtiyaç vardır. Sorumlu emlak danışmanlığını yerine getirmek adına seviye 5 belgesi ve ardından yetki belgesi alınır. Eğer emlak ofisi açmak istiyorsanız ise meslek odası kayıt belgesi, vergi dairesinden alınan evrak ve iş yeri açılış bildirisi belgesi gibi evrakları karşılamanız gerekir.
Emlakçı Olmak İçin Hangi Bölümler Okunmalı?
Eğer kariyerinize en başından yön vermek istiyorsanız 2 yıllık ön lisans emlak yönetimi bölümünü tercih ederek pek çok belgeden muaf olabilirsiniz. Yönetmelikte de belirtildiği gibi emlak danışmanlığı sertifikasından ve mesleki yeterlilik belgesinden muaf tutularak emlakçı olarak çalışabilirsiniz.
Emlakçı Olmak İçin Gerekli Olan Emlak Danışmanlığı Eğitimi Hangi Konuları İçeriyor?
MEB veya üniversite onaylı eğitim veren emlakçılık kursunun genel ders içeriklerinde; emlak pazarlaması, halkla ilişkiler, iletişim, emlak danışmanlığı mesleği, emlak değerleme ve şehir planlama konuları yer alıyor. Eğitim sonunda da emlak danışmanlığı mesleğine dair bilgi ve yetkinlikleri öğreniyorsunuz.
Günümüzün online eğitim olanaklarını kullanarak bahsettiğimiz çoğu eğitimi alabilirsiniz. Yasal bir şartı yerine getirmek için katılmanız gereken emlakçılık eğitimi için de MEB ve üniversite onaylı emlak danışmanlığı sayfamıza yönelebilirsiniz.