Emlak sektörü, istihdam gücü en yüksek sektörlerden biridir. Peki, emlakçı olmak için ne gerekli? Emlak sektörüne ilgi duyan, yeni meslek edinmek edinmek isteyen veya girişimci ruhuna sahip olanlar bize kulak verin! Emlakçılık mesleğini mercek altına aldık.
Gayrimenkul sektörü; mortage sisteminin geliştirilmesi, global likiditenin (kolaylıkla nakde çevrilme) fazla olması, nüfus artışı sonucunda konutun temel ihtiyaç halini alması gibi nedenlerle canlanma gösteren bir sektördür. Bu canlılık sadece yatırımcıların değil, girişimcilerin de dikkatini çekmiştir. Öyle ki, emlakçı olmak için gerekenler azımsanamayacak ölçüde insan için merak konusudur.
Gayrimenkul Danışmanı İle Emlakçı Arasındaki Fark
Emlakçı şartları konusunda değinmeden önce unvan karmaşasına açıklık getirelim. Emlakçı ile gayrimenkul danışmanı aynı görev ve sorumluklara sahip değildir. Bununla birlikte iki mesleki unvan birbirinin yerine kullanılır.
Gayrimenkul danışmanı ile emlakçı arasındaki fark şu şekildedir: Emlakçı yer göstermek, alım satım aşamasında aracılık yapmak işlevi üstlenirken, gayrimenkul danışmanı veya emlak danışmanı unvanına sahip olan kişiler emlak hukuku ve tapu işlemleri konusunda danışanlara yardımcı olurlar. Gayrimenkul danışmanının görevleri şunlardır:
- Müşteri portföyü oluşturmak
- Müşterinin ekonomik durumunu, beklentisini tam olarak bilmek ve buna göre farklı alternatifler sunmak
- Emlak sektöründeki gelişmeleri ve rakipleri takip etmek
- Bankaların verdiği krediler konusunda yönlendirme yapmak
- Gayrimenkul satış ve kiralama sırasında gereken evrakların tamamlanmasını sağlamak
- Hem ikamet etmek için gerekli konutları hem de yatırım amacıyla satın alınabilecek konut veya arsaları tespit etmek
Emlak danışmanın görevleri daha çok yönlendirme yapmak üzerine şekillenir. Gayrimenkul danışmanları, teknolojiden yararlanıp bir bölgede uzmanlaşarak emlak sektöründe başarılı olabilir. Emlakçının görevleri ise mülk sahibi ve alıcı arasında köprü görevi oluşturmakla sınırlıdır. Dolayısıyla geleneksel emlakçılık faaliyetlerinin ötesine geçmek emlak danışmanlığı yapmak anlamına gelir de diyebiliriz. Elbette iki mesleki unvan arasındaki farklılığın asıl göstergesi emlakçılık sertifikası sahibi olmaktır.
Emlakçı Olmak İçin Gereken Şartlar
Şartlar konusuna değinmeden önce şunu vurgulamaya gerek duyuyoruz: Emlakçı olmak ile sorumlu emlak danışmanı olmak veya emlak ofisi açmak farklı şartları yerine getirmeyi gerektirir. Bu nedenle asıl amaç emlakçıda çalışmak mı, sorumlu emlak danışmanı olarak gayrimenkul şirketlerinde çalışmak mı, emlak dükkanı açmak mı karar vermek önem taşır. Tüm bu amaçların yerine getirilmesi için ortak gereklilik emlak sertifikası diyebiliriz.
Emlakçı Sertifikası Nasıl Alınır?
Emlak danışmanlığı sertifikası almak için emlak danışmanlığı eğitimi almak ve bu eğitimin sonunda yapılan değerlendirme sınavından geçerli notu almış olmak gereklidir. Gayrimenkul danışmanlığı eğitimi alan kişiler, meslekle ilişkili tüm konularda gerekli olan bilgiye sahiptir. Emlak ve Emlak Yönetimi, Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi, Gayrimenkul ve Varlık Değerleme bölümlerinden mezun olanların muaf tutulduğu eğitimde ders konuları şunlardır:
- Pazarlama
- Halka İlişkiler ve İletişim
- Tapu Sicili
- Emlak Hukuku
- Emlak Danışmanlığı, Ekspertiz ve Şehir Planlama
Emlak danışmanlığı eğitimi alabilmek için herhangi bir bölümden mezun olmak ön şartı yoktur. İlkokul mezunu olan herkes eğitimi alabilir. Eğitimde sadece emlakçılık, imar hukuku gibi konular değil; halkla ilişkiler, büro yönetimi, beden dili ve etkili iletişim, sosyoloji konularında da temel bilgiler verilir.
Emlak Ofisi Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Emlak işi yapanlar, sektörde başarılı olup birikim yapma fırsatına sahiptir. Genellikle emlak danışmanları emlak ofisi açma eğiliminde olur. Emlak dükkanı açmak isteyenlerin şu evrakları tamamlaması gereklidir:
- Yetki belgesi
- Oda kayıt belgesi ( 3 ay)
- Vergi levhası
- Öğrenim durumunu gösteren diploma
- En az 100 saatlik emlak danışmanlığı sertifikası
- Ticaret sicil gazetesi fotokopisi
- İmza sirküleri
- Adli sicil kaydı
- Mesleki yeterlilik belgesi
- Emlak meslek odasına kayıtlı olduğunu gösteren belge
- Maliye Bakanlığı kaydı
- Maliye Bakanlığı’na kayıtlı olduğunu gösteren belge
- Vergi dairesinden alınan belge
- Esnaf ve sanatkârlar odasına kayıt olduğunu gösteren belge
- Sanayi Dernek kaydı
- BAĞ-KUR kaydı
- 6 kilogram yangın tüpü alındığını gösteren fatura
- Kimlik fotokopisi
- Zabıta müdürlüğüne ödenen makbuz
- Çevre temizlik vergisi kayıt belgesi
- İşyeri açılış bildiri belgesi
- Dükkânın kira sözleşmesi
- Açılış harcının ödendiğini gösteren belge
- Esnaf kefalet evrakları
- Halk Bankası makbuzu
Emlakçılık Yetki Belgesi İçin Ne Gerekir?
Emlakçılıkta kritik belgelerden biri emlakçılık yetki belgesidir. Emlakçılık belgesi adıyla da bilinen emlakçılık yetki belgesi için gerekli evraklar ise şunlardır:
- Seviye 5 belgesi (mesleki yeterlilik belgesi)
- Son üç ay içerisinde alınmış oda kayıt belgesi
- Öğrenim durumunu gösteren belge
- Vergi levhası fotokopisi
- Ticaret sicil gazetesi kaydı
- İmza sirküleri
- Adli sicil (sabıka) kaydı
Sonuç olarak;
Emlakçı olmak için ne gerekli, emlakçı ne iş yapar gibi konuları irdeledik. Emlakçılık için en önemli belgenin emlak sertifikası olduğundan bahsettik. Emlakçı veya emlak danışmanı olarak çalışmak için emlak sertifikası sahip olma koşulu vardır. Sektöre hızlı bir şekilde giriş yapmak için emlak danışmanlığı eğitimi almanızı öneririz. Sonrasında sektörde yükselmek ve rekabet avantajı elde etmek için internet emlakçılığı hakkında bilgi edinmenizi ve emlak kitapları okumanızı öneririz.