Emlakçılığına dair en çok merak edilen konulardan biri de emlakçı olmak için üniversiteye gerek olup olmadığıdır. Bu sorunun merak edilmesindeki nedenlerden biri de değişen yönetmeliktir. Peki Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik bize ne diyor, gerçekten de emlakçı olmak için üniversite şart mı? Şimdi, bu soruyu cevaplandıracağımız ve detaylandıracağımız yazımıza geçelim.
Emlak Danışmanı Olmak İçin Üniversite Okumak Zorunlu mu?
Emlakçı veya emlak danışmanı, gayrimenkul sektörünün bel kemiği mesleklerdir. Emlakçılık genellikle bu meslekle anılır. Peki emlakçı olmanın eğitim şartına göz attığımızda hangi gerekliliklerle karşılaşırız. Emlakçı olmak isteyen biri, hangi şartları karşılamak zorundadır?
Emlak danışmanı olmak için üniversiteden mezun olma zorunluluğu yoktur. Bu şartı yönetmelikte görebiliriz. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğin ilgili maddesinde bu durum şöyle açıklanır:
- En az ilköğretim mezunu olmak
Bu ibare, daha önce lise mezunu olmak şeklindeydi. Yapılan 2021 değişikliğiyle artık ilköğretim mezunu olmak, yetki belgesi almanın şartlarından biri olarak belirtiliyor.
Peki ama gerçekten de ilköğretim mezun derecesi, emlak danışmanı olmak için yeterli bir gösterge midir? Resmi şartlar, üniversite mezuniyetini bir zorunluluk olarak sunmaz. Fakat emlak yetki belgesi alma şartlarında açıkça belirtildiği üzere emlak danışmanlığı eğitimini tamamlamak koşulunu not düşer. Yönetmelikteki madde şöyledir:
- Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler ve MEB tarafından yetkilendiren kurum ve kuruluşlar tarafından verilen en az 100 saatlik taşınmaz ticareti ile ilgili eğitimi tamamlamak.
Görüldüğü üzere ilköğretim mezunu olsanız da eğer emlakçılık ile ilgili bir faaliyete girişmek istiyorsanız eğitim zorunluluğunu yerine getirmekle yükümlüsünüz. Emlakçılık ile ilgili yönetmelik ve yasal düzenlemeler, sektöre nitelikli ve eğitimli emlak danışmanları kazandırma amacı taşır ve alan eğitimine teşvik eder. Hatta taşınmaz ticareti ile ilgili bölümlerden mezun olanlara da gerekli belgelerden muaf olma durumu yaratılır
Emlakçı Olmak İçin Hangi Belgeleri Almak Zorunludur?
Emlakçılık mesleğini yerine getirmek için Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğin tüm maddelerini gözden geçirmek gerekir. Yönetmelikteki değişikliklerle artık mesleği yerine getirmek için çeşitli belgeler isteniyor. Bunlardan en önemlisi, emlakçı olmanızın resmi göstergesi olan emlakçılık yetki belgesidir.
Emlakçılık yetki belgesi, ruhsatlı bir emlakçı olmanın da ön koşuludur. Yetki belgesi şartlarının tümünü öğrenmek için yetki belgesi nasıl alınır adlı yazımızı inceleyebilirsiniz. Yetki belgesi alma şartları arasında sorumlu emlak danışmanı olmak isteyenler için de ayrı bir şartlar listesi yer alır. Bu şartlardan biri, daha önce bahsettiğimiz üzere emlakçılık ile ilgili eğitimi tamamlamaktır. Yetki belgesini almak için ilk önce zorunlu emlakçılık eğitimi tamamlanır, kurs sertifikası alınır ve gerekli bir şart yerine getirilmiş olur.
Emlakçı olmak için gereken belgelerden biri olan emlak danışmanlığı sertifikası, mesleki bilgi ve nitelikleri kazanmanın bir ispatıdır. Sertifikayı almaya hak kazandıktan sonra mesleki yeterliliği ölçmeye dayalı sınavlara girilir. MYK belgeleri olarak geçen belgeleri almak için seviye 4 ve seviye 5 sınavlarına katılmak zorunludur. Sınavlardan yeterli başarı notunu alma durumunda (en az 70 puan) mesleki yeterlilik belgesi almaya da hak kazanılır. Sertifika ve mesleki yeterlilik belgesi alma şartları tamamladıktan sonra yetki belgesine başvuru hakkı elde edilir. Bir de emlak ofisi açmak için alınması gereken belgeler vardır. Bunların tümünü de öğrenmek için emlak ofisi açmak için gereken belgeler yazımıza göz atabilirsiniz.
Emlakçı Olmak İçin Hangi Bölümden Mezun Olmak Gerekir?
Emlakçılığa yönelik eğitim sunan hem ön lisans, lisans hem de lisansüstü eğitimler vardır. Ön lisans emlakçılık eğitimi sunan tek bölüm, emlak yönetimi bölümüdür. Lisans eğitimi sunan taşınmaz ticareti ile ilgili bölümler ise şu şekildedir:
- Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi,
- Tapu Kadastro.
Bu bölümler dışında ortaöğretim emlak komisyonculuğu alanı ile gayrimenkul ile ilgili lisansüstü bölümler de emlakçı olmanın eğitim boyutunu oluşturur. Emlakçılık ile ilgili bölümlerden mezun olanlar, emlak danışmanlığı sertifikası ile mesleki yeterlilik belgesinden de muaftırlar.
Emlakçı Olmak ile İlgili Merak Edilen Sorular
Emlak ve Emlak Yönetimi Bölümü Kaç Yıllıktır?
Emlak ve emlak yönetimi bölümü, 2 yıllık eğitim sunar. Açıköğretim ve yüksekokul düzeyinde eğitim sunan bölüm, DGS yoluyla 4 yıllık bölümlere de geçiş sağlar. Emlak yönetimi açıköğretimden mezun olanlar da alınması zorunlu belgelerden muaf olarak mesleğe adım atarlar.
Üniversite Mezunları Emlak Danışmanlığı Eğitimi Almalı mı?
Emlak danışmanlığı eğitimi yalnızca ilköğretim ya da ortaokul mezunlarına mesleği öğretmek için değildir. Eğitim ve sertifika, sadece emlakçılık ile ilgili bölümlerden mezun olanlara muaftır. İster 2 yıllık ister 4 yıllık bölümlerden mezun olun, emlakçılık ile ilgili temel ve genel bilgileriniz yoksa alanı tanımak ve mesleki yeterliliği kanıtlamak için eğitime katılmalısınız.
Emlak Danışmanlığı Sertifika Eğitimi Tek Başına Yeterli mi?
Emlakçı olmak için yasal şartlardan biri, emlak danışmanlığı eğitimini tamamlamaktır. Yasal bir şartı yerine getirdiğinizde mesleğe bir adım daha yaklaşırsınız. Fakat mesleki yeterlilik anlamında, eğitim derecelerinize bir yenisini daha eklemeli ve farklı yetkinliklerle kendinizi meslekte geliştirmelisiniz. Ayrıca yasal olarak da emlak danışmanlığı eğitimi, tek başına emlakçı olmak için yeterli değildir. Emlak danışmanlığı kurs sertifikasını aldıktan sonra mesleki yeterlilik sınavlarına girmeli ve seviye 4 ya da seviye 5 emlak danışmanı belgesi almalısınız. Daha sonra ise yetki belgesi başvurusunu gerçekleştirebilirsiniz.
Emlakçı olmak için üniversite şart mı sorusunu yanıtladık. Üniversite okumak zorunlu bir şart olmasa da taşınmaz ticareti ile ilgili eğitimler almak, mesleki yeterlilik için gereklidir. Emlakçılığa adım atma yolunda da ilk durağınız olan MEB onaylı emlak danışmanlığı eğitimi ile mesleki bilgileri doğru yerden öğrenebilirsiniz.