Son düzenlemelerle birlikte emlakçılıkta zorunlu tutulan bazı belgeleri alarak mesleğe başlama ve devam etme sürecine girildi. Emlak danışmanlarının alması zorunlu olan emlakçı belgesi ise yetki belgesi, mesleki yeterlilik ve sertifika belgesi olarak üçe ayrılıyor. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik gereğince emlakçılık ile ilgili belgeleri alarak resmi ve ruhsatlı bir emlak çalışanı olabiliyorsunuz. Peki bahsedilen emlakçılık belgeleri nereden ve nasıl alınır? Belgeleri almak için hangi şartları yerine getirmek gerekir? Yazımızda bu soruları merkeze aldık.
Emlakçı Sertifikası Nereden Alınır?
Öncelikle Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğine göre almanız gereken ilk belgeden başlayalım. Yetki belgesi alma şartlarından da biri olan emlakçı sertifikası, en az 100 saati bulan bir eğitim sonucunda veriliyor. Emlak danışmanlığı eğitimi, yetki belgesi alma şartlarında şöyle ifade ediliyor:
- Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler ya da Milli Eğitim Bakanlığının yetkilendirdiği kurumlar tarafından verilen en az 100 saatlik eğitimden başarılı olmak
Yetki belgesi alma şartında belirtilen bu madde, emlakçı sertifikası nereden alınır sorusunu da yanıtlıyor. Buna göre MEB ya da üniversite onaylı eğitim sunan kurumlara müracaat ederek sertifika programına katılabilir ve başarılı olmanız durumunda ilk belgeyi alabilirsiniz. Peki emlak danışmanlığı sertifikası almak için hangi şartları yerine getirmeniz gerekir? Kurumdan kuruma değişen başarı kriteri, sertifika alma durumunuzu da belirler. Biz uzaktaneğitim.com’u baz alarak emlakçı sertifikası alma sürecinden bahsedeceğiz.
Online Emlakçılık Eğitimi ile Sertifika Nasıl Alınır?
Emlak danışmanı ya da sorumlu emlak danışmanı olarak çalışmanızın önüne açan sertifika programı, mesleki yeterlilik belgeleri almanın da bir ön şartıdır. Programdan başarıyla ayrılan emlak danışmanı adayları, bir sonraki aşama olan mesleki yeterlilik sınavına hazırlanırlar. Sertifikalı emlak danışmanı programı, söz konusu sınavların sorularına yönelik ders içerikleri sunar.
Eğitimi başarıyla tamamlamak için de video ders ve PDF kaynakları gözden geçirmek ve son olarak sertifika sınavından geçer not almak gerekir. Uzaktan eğitim aracılığıyla katılacağınız sertifika sınavından en az 50 puan alarak MEB veya üniversite onaylı sertifikaya hak kazanarak yeterlilik sınavlarına girebiliyorsunuz. Online emlakçılık eğitimi aşağıdaki konuları içererek sizi sertifika ve mesleki yeterlilik sınavlarına hazırlar:
- Halkla İlişkiler ve İletişim
- Pazarlama
- Tapu Sicili
- Gayrimenkul Hukuku
- Emlak Danışmanlığı, Ekspertiz ve Şehir Planlama
Tüm konulara aşina olarak sertifika sınavına girdiğinizde, 50 puan üstünde de not alabilirsiniz. Ayrıca emlak danışmanı seviye 4 veya sorumlu emlak danışmanı seviye 5 sınavlarına da ön hazırlık yapmış olursunuz.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Nereden Alınır?
MYK tarafından uygulanan emlak mesleki yeterlilik sınavları, emlak danışmanı olmak için yeterli nitelik ve bilgilere sahip olup olmadığınızı ölçer. Emlak danışmanları iki aşamadan oluşan sınavlarla ölçen MYK, teorik ve uygulamalı bilgilere sahip olan danışmanlara da seviye 4 veya seviye 5 belgesi verir.
Sorumlu emlak danışmanı olmak için seviye 5 belgesine ihtiyaç vardır. Seviye 5 belgesine hak kazanmak için en iki sınavdan da en az 70 puan almak gerekir. Tüm aşamalardan başarıyla ayrılan danışman adayı, mesleki yeterlilik belgesini de alır. Mesleki yeterlilik belgesi, MYK tarafından yetkilendirilen kurum ve kuruluşlarca verilir. MYK üzerinden bu kurumları araştırarak bulunduğunuz şehirdeki kurumlardan belgenizi teslim alabilirsiniz. Taşınmaz ticareti yani emlakçılık ile ilgili bölümlerden mezun olmanız durumunda ise sınavlara girmenize gerek yoktur. Dolayısıyla mesleki yeterlilik belgesinden de muaf tutulursunuz.
Emlakçı Yetki Belgesi Nereden Alınır?
Almanız gereken esas belge olan yetki belgesi, emlakçılık sertifikası ve mesleki yeterlilik belgesini almaya hak kazanmanız durumunda verilir. Emlakçı yetki belgesi, Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi (TTBS) aracılığıyla Ticaret İl Müdürlüğü tarafından verilir.
Yetki belgesi başvuruları da TTBS üzerinden yapılır. Aynı şekilde başvurunun sonucu da aynı sistemi üzerinden kontrol edilir. Sistem üzerinden gerçekleştirilecek yetki belgesi başvurularında istenen evraklar ise şu şekildedir:
- Son 3 Ay İçinde Alınmış Meslek Odası Kayıt Belgesi,
- Öğrenim Durumu Belgesi,
- Mesleki Yeterlilik Belgesi,
- Taşınmaz Ticareti ile ilgili En Az 100 Saatlik Eğitimden Başarılı Olduğuna Dair Belge ve Kurs Bitirme Sertifikası
- Mesleki Deneyim Elde Edildiğine Dair Çalışılan İşletmeden Alınan Sigorta Dökümü.
Evrakları bilgi sistemine yükleyerek sistem üzerinden başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Başvuruyu adım adım nasıl gerçekleştirebileceğinizi öğrenme için Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi adresindeki kullanım kılavuzu sayfasına yönelebilirsiniz. Yetki belgesi almaya hak kazanan adayların belgeleri, on gün içinde hazırlanır ve verilir. Yetki belgesinin geçerlilik süresi ise 5 yıl olarak belirlenmiştir.
Emlakçılık Belgesi ile İlgili Merak Edilenler
Emlak Yetki Belgesi Nasıl Alınır? Belgeyi Nereden Alacağım?
İşletmelerin yetki belgesi alma şartları ile sorumlu emlak danışmanlarının belge alma şartları farklılık gösterir. İlgili yönetmeliğine göre işletmelerin emlak yetki belgesi alma şartları şöyledir:
- Meslek odasına kayıtlı olmak,
- Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması,
- Meslek odası ile vergi kayıtlarında emlakçılık ile ilgili faaliyetlerin bulunması,
- Emlak ofisinde çalışan sorumlu emlak danışmanlarından en az birinin seviye 5 belgesinin olması.
Sorumlu emlak danışmanı olarak yetki belgesi almak için ise;
- en az 100 saatlik eğitim almak, 18 yaşını doldurmak,
- en az ilköğretim mezunu olmak, iflas etmemiş olmak,
- suç işlememiş olmak ve
- emlak danışmanı olarak çalışmış olmak gerekir. Şartların detaylarını öğrenmek için Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğini okumanızı öneririz.
Emlak danışmanlığı eğitimini tamamlayıp mesleki yeterlilik sınavlarından başarılı olmanız durumunda TTBS üzerinde yetki belgesi başvurusu yapabilirsiniz. Belge 5 yıl geçerlidir ve 5 yılın ardından belgeyi tekrar yenileme olanağı vardır.
Emlakçılık Mesleki Yeterlilik Belgesi Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?
Mesleki yeterlilik belgesinin geçerlilik süresi de 5 yıldır. Belge yenileme ise iki şekilde yapılmaktadır. Birincisi, 2 yıl çalıştığınız resmi olarak sunmanız ikincisi ise yeterlilik birimleri tarafından uygun görülen şekilde performans sınavına girip başarılı olmanız. İki yoldan birini seçerek belgenizi 5 yıl daha geçerli hâle getirebilirsiniz.
Emlakçı Sertifikasını Nereden Sorgulayabilirim?
Emlak danışmanı eğitimi sonrası aldığınız sertifikayı E-devlet üzerinden sorgulatabilirsiniz. Emlakçılık sertifikası almak için de başvurduğunuz kurumla iletişime geçmelisiniz.
En önemli emlakçılık belgelerine göz atarak belgeleri nasıl alabileceğinizi irdeledik. Yetki belgesi alma şartlarından biri olan emlak danışmanlığı eğitimi hakkında bilgi istiyorsanız da kurs sayfamıza göz atabilirsiniz.