Eğer hâlihazırda emlakçılık ile bir uğraş sahibiyseniz ya da sektöre adım atmaya kararlı bir yeni mezunsanız emlakçılıktaki yeni düzenlemelerden de haberdarsınızdır. Eğer değilseniz de sorun değil. Yazımızda, emlakçılık için gereken belgelere yer vereceğiz ve bu belgelerin neden önemli olduğuna değineceğiz.
Emlak Danışmanlığı İçin Gerekli Olan Belgeler Nasıl Alınır?
Emlak danışmanlığı mesleği, yasal düzenlemelerle birlikte çok daha nitelikli ve yetkin danışmanları sektöre kazanmaya hazır. Yasal düzenlemeye göre emlakçı ve emlak danışmanı olmanın belli şartları vardır. Bu şartlar sadece resmi bir geçerlilik kazanmak için değil, emlakçının mesleki gelişimini sürdürmek amacıyla da düzenlenmiştir. Emlakçı olmak için yerine getirilmesi zorunlu şartlardan ve belgelerden biri emlakçılık yetki belgesidir.
Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğine göre yetki belgesi alma şartları, işletme ve sorumlu emlak danışmanı olarak iki kısma ayrılıyor. İşletmeler için yetki belgesi alma şartları şöyledir:
- İşletmenin meslek odasına kayıtlı olması
- Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması
- Meslek odası ve vergi kayıtlarında taşınmaz ticareti ile ilgili uğraş sahibi olduğunun görünmesi
- İşletmede çalışan en az bir emlak danışmanının sorumlu emlak danışmanı seviye 5 mesleki yeterlilik belgesinin olması
İşletmeler, yukarıdaki tüm şartları yerine getirerek meslek uğraşlarına kaldıkları yerden devam edebiliyorlar. Yetki belgesi almama durumunda ise resmi olarak emlakçılık ile uğraşmanız mümkün değil. Bir de sorumlu emlak danışmanlarının yetki belgesi alma şartlarını yerine getirmeleri gereklidir.
Öne çıkan bazı şartlar şöyledir: on sekiz yaşının doldurulması, en az ilköğretim mezunu olması, en az 100 saatlik eğitim alması ve yönetmelikte belirtilen suçları işlememiş olması. Ayrıca sorumlu emlak danışmanlarının; ön lisans, lisans veya lisansüstü mezunu olmaları durumunda en az 6 ay emlak danışmanlığı yapmaları gerekiyor. Bu mezuniyet dereceleri dışında eğitim görenlerin ise en az 12 ay emlak danışmanlığı görevinde bulunmaları şartı isteniyor.
Yetki belgesi alma şartlarını yerine getirdikten sonra en az 100 saatlik emlak danışmanlığı eğitimi alarak başarılı olduğunuzu belgelemeniz gerekiyor. Eğitim sonunda verilecek olan MEB ya da üniversite onaylı sertifika, mesleki yeterlilik sınavlarına girmenizi sağlar.
Toparlarsak emlakçılıkta istenen belgeler şu şekildedir:
- Emlak Danışmanlığı Eğitim Sertifikası
- Seviye 4 ya da seviye 5 Mesleki Yeterlilik Belgesi
- Yetki Belgesi
- Üniversite veya MEB Onaylı 100 Saatin Üzerinde Kurs Başarı Belgesi
Emlak ofisi açmak için ise istenen bu belgelere ek olarak bazı evraklarla ofisin bulunacağı Ticaret İl Müdürlüğüne gidilir. Eğer hâlihazırda bir emlak işletmesine sahipseniz de yetki belgesini alarak ruhsatınızı alabilirsiniz.
Emlakçılık Mesleki Yeterlilik Sınavları Nelerdir? Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır?
Emlak yetki belgesi almak için aşmanız gereken bir yol var. O da mesleki bilgi ve yetkinliğinizi ispatlamak için sınavlara girip başarılı bir sonuç almanızdır. Emlakçılık mesleki yeterlilik sınavları; seviye 4 ve seviye 5 olarak belirlenmiştir. Her iki sınav da teorik ve uygulamalı mülakat şeklinde iki aşamadan oluşur. Teorik sınav aşaması, çoktan seçmeli sorulardan oluşurken uygulamalı mülakat aşaması ise adayın emlakçılık ile ilgili becerilerini kapsar. Uygulamalı mülakattan başarılı olan adaylar, mesleki yeterlilik belgesini de almaya hak kazanır. Mesleki yeterlilik belgesini MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlardan alabilirsiniz.
Mesleki yeterlilik belgesi alınması zorunlu bir belge olmakla birlikte bazı kişilerin belgeyi almalarına gerek yoktur. Taşınmaz Ticareti ile ilgili eğitim gören mezunların, öğrenim belgeleri mesleki yeterlilik yerine geçer. Mesleki yeterlilik belgesini almakla zorunlu emlak danışmanları ise emlakçılık eğitimi alarak verimli ve etkin bir sınava hazırlık dönemi geçirebilirler.
Yönetmeliğin ilgili maddesinde belirtildiği üzere 100 saati (genellikle 120 ile 150 saat arası) aşan eğitim seçenekleri tercih ederek bilgilerinizi artırabilirsiniz. Yalnız eğitimin muhakkak MEB ya da üniversite onaylı olmasına da dikkat edin. Yani alacağınız eğitimin, yetki belgesindeki şartlara uygun olması gerektiğini unutmayın. Emlakçılık için gerekli belgeleri sıraladığımıza göre şimdi de yazımızın ilgili bölümlerinin özetini çıkaralım.
Emlakçılık Belgeleri ile İlgili Merak Edilen Sorular
Emlakçılık Belgesi Alma Şartları Nelerdir?
Emlakçılık ile ilgili bir uğraş sahibi olmak istiyorsanız Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğine göre belli şartları yerine getirmelisiniz. Buna göre öncelikle yönetmeliğin belirlediği şartları yerine getirmek gerekiyor. Ayrıca emlakçı dükkanı açmak için gerekli evrakları da temin ederek ofisin bulunacağı Ticareti İl Müdürlüğüne başvuruda bulunulur.
Emlak Danışmanlığı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Emlakçılık belgesi olarak geçen üç belgeyi almak gerekir. Bunlar; yetki belgesi, emlak danışmanlığı eğitim sertifikası ve mesleki yeterlilik belgesidir. Emlak danışmanı olmak için gerekli olan ilk belge, alınacak eğitimin sertifikasıdır. Ardından seviye 4 ya da 5 sınavına girilir ve mesleki yeterlilik belgesi alınır. Bu iki sonrasında ise ruhsatlı bir emlak danışmanı çalışanı olmanız adına yetki belgesi verilir.
Emlak Danışmanlığı Sertifikası Eğitimi ve Sertifikası Neden Önemlidir?
Milli Eğitim Bakanlığı ya da üniversite onaylı verilen eğitim, ilgili yönetmelikteki yetki belgesi sahibi olma şartlarında belirtiliyor. Buna göre en az 100 saat eğitim sunan MEB’e bağlı kurum ve kuruluşlardan ya da üniversiteden kurs almak zorundasınız. Emlak danışmanlığı kursu ile hem sınava verimli bir şekilde hazırlanabilir hem de mesleğin gerekli niteliklerini öğrenebilirsiniz.
Emlak danışmanlığı için gerekli belgeler yazımızın sonuna geldik. Emlak danışmanlığı mesleğinin eğitimini görerek gerekli belgelerden birini temin etmek isterseniz emlak danışmanlığı kurs sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.