Ev vergisi nasıl ödenir?
Ev vergisi nasıl ödenir?

Ev vergisi nasıl ödenir?

Ev vergisi nasıl ödenir?

Ev vergisi nasıl ödenir sorusuna cevap olarak ; Halk arasında ev vergisi olarak da bilinen emlak vergisi, ev sahiplerinin rutin olarak ödedikleri bir bedeldir. Ev vergisi çeşitli şekillerde ve çeşitli zamanlarda ödenebilmektedir.

Ev vergisi, 3 şekilde ödeniyor;

1. Doğrudan belediyeye ödeme

Ev vergisi, belediyeler tarafından tahsil edilmektedir. Bu nedenle de, evin bağlı olduğu ve sınırları içinde yer aldığı ilgili belediyeye, vergi mükellefi ya da kanuni temsilcisi giderek gereken ödemeyi gerçekleştirebiliyor. Eğer ev büyükşehir sınırları içinde ise binde 2 olarak, normal belediyeler sınırında ise binde 1 olarak taşınmaz değerine göre belirleniyor. Bu noktada, taşınmazın türü de önem taşıyor. her halukarda, ev vergisi için kişiler belediyeye gitmek durumunda kalıyorlar.

2. PTT ya da banka havalesi ile ödeme

Kimi vatandaşlar sahip oldukları evin bulunduğu şehirlerde oturmayabiliyorlar. Böyle zamanlarda ev vergisinin ödeneceği belediyeye PTT ya da banka hesabı havalesi aracılığı ile ödeme gönderilebiliyor. Böylece vatandaş, uzakta bulunduğu belediyeye parasını havale yaparak vergisini ödemiş oluyor.

3. İnternetten ev vergisi ödeme

Günümüzde çoğu belediye, internet siteleri ve online ödeme yöntemleri aracılığı ile vergi tahsilatı yapabiliyorlar. Bu noktada, Türkiye’nin pek çok belediyesinin kullandığı e-belediye sistemi ile mülk sahiplerinin ev vergisi ödemeleri sağlanabiliyor. Bu noktada, ilgili web sitesine giren mülk sahibi, evi ve kendi ile ilgili bilgileri, ekrandaki alanlara girerek borcunu görebiliyor. Güvenli ve sistemli şekilde donatılan bu web siteleri aracılığı ile ödeme yapıalcak olan vergi miktarı hesaplanıyor ve ardından da vergi ödeme ekranı açılıyor. Bu ekrandan, kredi kartı bilgilerini kullanarak isteyen her vatandaş ev vergisini yatırabiliyor. Söz konusu yöntem ile ev vergisi ödeme işlemleri oldukça kolaylaşıyor ve pratik şekilde sonuçlandırılıyor.

Emlak vergisi ödenen bankalar:
AKBANK  T.A.Ş.
AKTİF YATIRIM BANKASI A.Ş.
ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.
ALTERNATİFBANK A.Ş.
ANADOLUBANK A.Ş.
CITIBANK A.Ş.
DENİZBANK A.Ş.
BURGAN BANK A.Ş.
FİBABANKA A.Ş.
FİNANSBANK A.Ş.
HSBC BANK A.Ş.
ING BANK A.Ş.
KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.
ODEA BANK A.Ş.
ŞEKERBANK T.A.Ş.
T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş.
TEKSTİLBANK A.Ş.
TURKISHBANK A.Ş.
TURKLAND BANK A.Ş.
TÜRK EKONOMİ BANKASI A.Ş.
TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI A.Ş.
TÜRKİYE GARANTİ BANKASI A.Ş.
TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş.
TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş.
POSTA VE TELGRAF TEŞKİLATI ANONİM ŞİRKETİ (PTT)
TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI T.A.O.
YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş.
(Kaynak: Yeniemlak)