Kiracı evi ne kadar sürede boşaltmalıdır?
Kiracı evi ne kadar sürede boşaltmalıdır? Türk Borçlar Kanunu kapsamında, gayrimenkul kiralama işlemlerinde tarafların yasal hak ve yükümlülükleri kira kontratı ile düzenlenir. Kira kontratı, her iki taraf için de son derece önemli detayları netleştirir. Kira bedeli, depozito bedeli, evdeki demirbaşlar ve evin kullanımına dair özel şartlar kontratta yerini almalıdır. Bunlar içinde en kritik konulardan biri de, kontratın belli bir dönem için yapılıp yapılmadığıdır.
Belirli süreli kontratlarda tahliye
Kontratınız belli bir dönemi kapsıyorsa, kira yenileme dönemi geldiğinde, o yılın TÜFE oranlarına göre gerekli artışı yaparak, kira sürenizi 1 yıl daha uzatmış olursunuz. Örneğin, 2018’de kiracılar için bu zam oranı, %15,82 oldu. Eğer, kiracının evden çıkmak arzusu varsa, kiracı 15 gün önceden, evden ayrılmak istediğini bildirmekle yükümlüdür. Kiraya verenin, “sözleşme süresinin bitmesi” gibi bir argümanla kiracıyı evden çıkarması mümkün değildir. Ancak kiraya veren; kendisinin, eşinin, alt soyu, üst soyu ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin konut ihtiyacı için, kira sözleşmesinin sonundan itibaren 1 ay içinde tahliye davası açabilir.
Belirsiz süreli kontratlarda tahliye
Kira kontratınız belli bir dönemi kapsamıyorsa, tarafların herhangi bir bildirimde bulunmaması halinde, kontrat otomatik olarak yenilenir. Aksi bir durumda kiraya veren ya da kiracının, kontrat süresine 1 ay kala kira kontratının yenilenmeyeceğini bildirmesi gerekir. Bu bildirim yapılmadığı takdirde, tarafların söz hakkı bulunmaz. Kira kontratı otomatik olarak yenilenir ve belirlenen şartlarda devam etmesi beklenir. Eğer kiracı buna rağmen evi boşaltırsa, ev sahibinin kira talep etme hakkı doğar. Ev sahibinin, evin tahliyesini isteyebilmesi içinse, kendisi, eşi, alt soyu, üst soyu ve bakmakla yülümlü olduğu kişilere ait konut ihtiyacını öne sürmesi gerekir. Bu ihtiyaç sabitse, fesih kanundaki sürelere uyarak, belirlenen tarihten itibaren 1 ay içinde tahliye davası açabilir.
Ev sahipleri hangi durumlarda, kiracıyı evden çıkarabilir?
Kiracıları ilgilendiren bir başka konu da, ev sahibinden beklenmedik bir biçimde gelen “evden çıkın” talebinin bağlayıcılığıdır. Sizin için bu durumların en belirgin olanlarını inceledik:
Evi satılığa çıkartmak için kiracıyı evden çıkarmak çok duyduğumuz gerekçelerdendir. Ancak, kanunda karşılığı yoktur. Ev, kiracısı ile satılmak durumundadır. Elbette bu noktada, evin yeni sahibi evi kendisi, eşi, alt soyu, üst soyu ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler için aldığını iddia edebilir. Bu durumda da standart süreç işler. Kiracıya yazılı bildirim yapılır, ardından tahliye davası açılır. İhtiyacın ispatlanması halinde tahliye gerçekleşebilir.
Özellikle kentsel dönüşüm döneminde yaşanan, evin yıkılması ve yeniden inşasıyla ilgili çalışmalar için, kiralayan, evin boşaltılmasını isteyebilir. Ev sahibi, kira kontratının dönem sonunda ya da fesih tarihinden itibaren bir ay içinde açacağı dava ile tahliye sağlanır.
Ev sahibinin; kira ödememe, kontrat maddelerine uymama gibi haklı nedenlere dayanan 2 adet ihtarla, kiracıyı tahliye etmesi mümkündür.