Konut kredisi transfer işlemi nasıl yapılır?
Konut kredisi transfer işlemi nasıl yapılır? Bir süre önce aldığınız konut kredisinde faiz oranları gelişen ekonomik koşullara göre düşmüşse iki işlemle kredinizin faiz oranını değiştirebilirsiniz; konut kredisi transfer işlemi veya aynı bankadan yeniden yapılandırma işlemi. Yasal olarak da konut kredisi kullanan tüketicilere sağlanmış bir hak olan konut kredisi transfer işleminde önemli olan; hesaplamaları doğru yaparak daha düşük faizli kredi kullandığınız halde zarar etmemenizdir.
Konut kredisi transfer işleminde ödemeniz gereken tutarlar nelerdir?
Başka bankaya konut kredisi transfer işlemi sadece faizler düştüğünde değil, mevcut krediyi geri ödemede zorluk yaşanıyorsa ve banka yeniden yapılandırmaya yanaşmıyorsa da yapılabilir. Aldığınız konut kredisi çok daha uygun koşullarla başka bankaya transfer edilebilir. Ancak eski bankanızda eğer sabit faizli konut kredisi kullandıysanız, krediniz erken ödeme yapılarak kapatılmış sayılacağından erken ödeme cezası talep edilebilir. Buna göre; eğer kredi borcunuzun bitmesine 36 aydan az süre varsa kalan borcun %1’i, 36 aydan fazla süre varsa yine kalan borcun %2’si ceza olarak bankaya ödenir. Bunun dışına krediyi transfer edeceğiniz banka tekrar ekspertiz ücreti ve tapudaki ipotek kaydının masrafını da sizden talep edebilir. Ancak eğer faiz oranı daha düşükse tüm bu masraflara rağmen kredi transferi karlı bir işlem olur.
Konut kredisi transfer işleminde 1. adım
Konut kredisini transfer edeceğiniz bankayı belirledikten sonra tapu, nüfus cüzdanı ve aylık gelir belgeniz ile başvurmanız gerekir. Kredi transferi onaylanırsa eski bankadan kredi kapatma yazısı istenir. Bu aşamalardan sonra banka yeminli eksperleri tarafından yeni ekspertiz raporu hazırlanır ve kredi transfer işlemi başlar.
Konut kredisi transfer işleminde 2. adım
Kredinizi transfer edeceğiniz banka, tapuda gayrimenkulünüze 2. dereceden ipotek koyar ve eski bankanızdan güncel borç bilginizi ister. Adınıza yeni kredi açılışı yapılır ve eski bankanıza olan güncel borcunuz kapatılır. Borcunuzun kapandığı banka bir yazı göndererek tapuda gayrimenkulünüzün üzerindeki 1. derece ipoteği kaldırır. Böylece kredinizin transfer edildiği banka gayrimenkul üzerinde 1. derece ipotekli konumuna geçer ve işlem tamamlanır.
Konut kredisi transfer işleminde yaşanabilecek sorunlar nelerdir?
Konut kredisi transfer işleminde ödenecek cezanın dışında yeni ekspertiz raporu ile ilgili sorunlar yaşanabilir. Yeni bankanın hazırladığı ekspertiz raporu, yeni koşullara göre evin asıl değerinden ve dolayısıyla transfer edilecek konut kredisi rakamından düşük çıkabilir. Ayrıca eğer eski bankanıza ödemeleriniz geciktirdiyseniz yeni bankanın kredi değerlendirmesi de olumsuz olarak sonuçlanabilir.(kaynak:projepedia)