Emlak danışmanlığı, dinamik bir sektör olmasından dolayı gelişime ve yeniliğe de açık bir alandır. Günümüzde, geleneksel emlakçılıktan oldukça uzaklaşan emlak danışmanlığı, emlak danışmanı olmanın da bilindik tanımlarından ayrılır. Bugün kurumsal emlak danışmanlığı gibi bir alandan bahsedebiliyoruz ve bu alan yüksek gelirler kazanmanın da ana yollarından biri olarak tercih ediliyor. Peki emlak danışmanları için kariyer hedefi olan kurumsal emlak danışmanlığı hakkında neler söyleyebiliriz? Sektör dahilinde kurumsallığa ne kadar yer var? Gelin, bu sorulara yanıt arayalım.
Kurumsal Gayrimenkul Danışmanlığının Avantajları Nelerdir?
Gayrimenkul sektörü hızla gelişirken birtakım değişimleri de gündeme getiriyor. Bunlardan biri de kurumsal emlak danışmanlığı. Geleneksel emlak ofislerinden farklı olarak kurumsal danışmanlık hizmeti sunan gayrimenkul danışmanlık şirketleri, kârını günden güne artırmaya devam ediyor. Bunun nedeni ise emlakçılığa başvuran hedef kitlenin profili ve gayrimenkul danışmanlığın profesyonel bir iş disiplini gerektirmesi.
Gayrimenkul alım-satım işleri dışında da hizmet veren kurumsal emlak danışmanlığı, verdiği hizmetlere göre çok daha geniş bir gruba da danışmanlık sunabiliyor. Zaten değişen müşteri profili de kurumsal emlak danışmanlarının işini kolaylaştırıyor. Şöyle ki yeni müşteri profili, gayrimenkul alım-satımlarını çok daha kapsamlı bir şekilde inceliyor ve profesyonel emlak danışmanları ile çalışmak istiyorlar. Çünkü kurumsal emlak danışmanlığı; yatırım tavsiyesi, dijital emlak danışmanlığı, piyasa analizi, gayrimenkul değerleme ve danışmanlık hizmetlerini bir arada ele alıyor.
Böylece hedef kitlenin ihtiyaç ve istekleri göz önünde bulunduruluyor ve müşteriye uygun bir hizmet sunuluyor. Profesyonel ve yetkinlik gerektiren bir alan olarak gayrimenkul danışmanlığı, öncelikle olarak müşteriyi öne çıkarır. Gayrimenkul danışmanı, yalnızca alım-satım süreciyle değil, müşteri beklentilerini karşılayacak bir gayrimenkul araştırmasıyla da ilgilenir. Kurumsal emlak danışmanlığı da müşteri memnuniyetini öncelemesinden dolayı genç kitlenin beklentilerine çok daya uygun bir performans sunar. Genel olarak ise kurumsal gayrimenkul danışmanlığının avantajları şöyle:
- Dijital emlak pazarlamasına yönelik çözümler sunarak hedef kitlenin ihtiyaçlarına hızlı yanıtlar üretir.
- Yatırım danışmanlığını kapsayarak yüksek sayıda gayrimenkul sahibi ile iş yapar.
- Geniş bir hizmet sunduğundan müşteri gözünde çok daha profesyonel ve işin ehli bir imaja sahiptir.
- Emlak danışmanları için yeni ve farklı bir kariyer fırsatı yaratır.
- Çok fazla sayıda ortak projeler ve iş birliği çalışmalarına imza atarak kâr elde ederler.
- Geniş bir hedef kitleye ulaşarak hem sahada hem de dijitalde gayrimenkul satışı gerçekleştirilir.
Kurumsal emlak danışmanlığı, değişebilen bir sektörün nabzını ölçerek hedef kitle öncelikli satışı amaçlar. Müşteri yönetimini etkinleştirerek analiz, araştırma ve iyi hazırlanmış bir portföy ile müşterinin tam da isteği gayrimenkulü öne çıkarır.
Kurumsal Emlak Danışmanlığı ile Geleneksel Emlakçılığının Farkları
Geleneksel emlak danışmanlığı, genellikle satışa odaklı bir gayrimenkul planlaması hazırlar. Günümüzün gayrimenkul sektörü ise müşteri odaklı bir hazırlık süreci planlayarak satışı düşünür. Tabii ki her emlak danışmanının müşteriyi önceleyerek satış gerçekleştirdiği söyleyemeyiz; fakat yeni nesil emlak danışmanlarının çok daha bilinçli hareket ettiğinden bahsedebiliriz.
Geleneksel emlakçılık, emlak pazarlamasına yönelik planlardan ziyade satışa yönelik stratejilerle iş yapar. Genellikle de müşteriye alternatif seçenekler sunmaktan ziyade kendi kârının yüksek olacağı yerleri önceler. Kurumsal gayrimenkul danışmanlığında ise profesyonel bir hizmet süreci aktifleştirilir.
Müşterinin yöneldiği emlak danışmanı; portföy sunumunda piyasayı ve bölgeyi tarayarak müşteriye uygun gayrimenkulü bulur. Yani kurumsal bir şirkette çalışan emlak danışmanı, yetkinliğini göstererek beklentiyi karşılayan bir iş ortaya çıkarır. Bu işi emlakçı da yapabilir ama aradaki en büyük fark, emlak danışmanının süreç içinde çok daha aktif olmasıdır. Kurumsal emlak danışmanı iş tamamladıktan sonra da kendi müşteri portföyünü oluşturmak için müşteri ile iletişimi kesmez. Bilakis iletişim ağını genişletmek için müşteri referansına önem verir. Kısacası kurumsal emlak danışmanlığı ile geleneksel emlakçılığın farkları şöyledir:
- Kurumsal emlak danışmanları, ofis ve müşteri yönetimi konusunda daha aktif bir süreç izlerler.
- Geleneksel emlakçılık biraz daha sahaya yoğunlaşırken kurumsal danışmanlık şirketleri dijital portföy de hazırlarlar.
- Kurumsal gayrimenkul şirketleri, danışmanlık hizmeti vermek için çeşitli yönetim panellerini kullanırlar. Veri analizi, dijital gayrimenkul portföyü, sosyal medya pazarlaması ve piyasa değerlendirme işleri için ayrı ayrı paketler hazırlanır.
- Kurumsal emlak danışmanları geniş bir ekiple çalışır ve şirketin misyon-vizyonuna uygun bir hedef planlaması ortaya çıkarır.
Kurumsal Emlak Danışmanlığı ile İlgili Merak Edilenler
Kurumsal Emlak Danışmanlığı Alanında Nasıl Çalışılır?
Kurumsal bir gayrimenkul şirketinde çalışmak için öncelikle emlakçı olmanın şartlarını karşılamalısınız. Almanız gereken yetki belgesi için Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliği okumalı ve zorunlu şartları tamamlamalısınız. Şartları tamamladıktan sonra yeterli sermayeniz varsa bir ekip kurarak gayrimenkul şirklerinizi açabilir ya da ilgili şirketlerin kariyer sayfalarına ulaşarak onlarla iletişime geçebilirsiniz.
Kurumsal Gayrimenkul Danışmanlığı Neden Gereklidir?
Kurumsal gayrimenkul danışmanlığı, hem müşteriye hem de emlak danışmanlarına sağladığı faydalarla günümüz gayrimenkul sektörüne yön veriyor. İdeal ve kaliteli bir danışmanlık şirketinde, emlak danışmanlarının çok daha öne çıktığını ve yüksek gelirler elde ettiğini söyleyebiliyoruz. Ayrıca bu tür danışmanlık şirketleri, danışmanlığı öne çıkararak müşteri odaklı bir gayrimenkul sürecini yönetebiliyor.
Kurumsal Emlak Danışmanının Yetkinlikleri Nelerdir?
Kurumsal bir emlak danışmanlığı şirketinde çalışmak için yetkinlik kazandığınız ve çalışmaya istekli olduğunuzu göstermelisiniz. Bunun için de öncelikle ilgili emlak danışmanlığı eğitimini tamamlamalı, belgeleri almalı ve ekonomi ve emlak pazarlaması başta olmak üzere çeşitli bilgi ve mesleki nitelikler edinmelisiniz.
Kurumsal gayrimenkul danışmanlığını ele alarak sektördeki değişimden bahsettik. Eğer kurumsal şirketlerde çalışmak gibi bir kariyer hedefiniz varsa yolun en başında size nitelik kazandıracak emlak danışmanlığı eğitimine de göz atabilirsiniz.