Nasıl Emlakçı Olunur?

Nasıl Emlakçı Olunur?

Gayrimenkul sektörü karlılık oranının arttığı, arz açığı olduğu halde talebin düşüşe geçmediği bir sektördür. Dolayısıyla iyi bir  yatırım aracıdır. Peki, nasıl emlakçı olunur? Yanıtlar yazımızın devamında.

Güncel araştırmalara göre Türkiye’de son bir yılda gayrimenkul sektöründe yüzde 26,2 oranında artış görülmüştür. Bu artış gayrimenkul sektörünün, ekonominin itici güçlerinden biri olduğunun göstergesidir. Bu durum sektörde çalışmak isteyenleri de artırmıştır. Girişimciler, yatırımcılar ve yeni meslek edinmek isteyenlerin, emlakçı olmak için ne gerekiyor detaylıca öğrenmesi gerekir.

Emlak sektöründe çalışmak Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik doğrultusunda birtakım yetkinliklere sahip olmayı gerekli kılar. Emlak dükkanında emlakçı olmak, sorumlu emlak danışmanı olarak gayrimenkul şirketlerinde danışmanlık hizmeti vermek veya kendi adına emlak ofisi açmak için rehber yönetmelik olmalıdır. Aksi halde sektörde varlık göstermek mümkün olmayacaktır.

Bir bireyin ‘emlakçı’ unvanını elde ederek emlak işi yapabilmesi için, her şeyden önce sektöre ilgi duyması ve sektörü tanıması gerekir. Bireyin emlakçılık, gayrimenkul danışmanlığı mesleğini başarıyla yapabilmesini sağlayabilecek kişisel özellikler şunlardır:

  • Diksiyon ve güzel konuşma becerisi
  • Hem sözlü hem de sözsüz iletişim kanallarını etkin kullanabilme
  • Girişken ve özgüvenli olma
  • İkna kabiliyetinin gelişmiş olması
  • Analitik düşünme yeteneği
  • Zamanı doğru kullanabilme
  • Sosyal olma
  • İyi bir dinleyici ve iyi bir konuşmacı olma

Bireyin modern pazarlama tekniklerine hakim olması, sektöre ilişkin bir alanda ve bulunduğu coğrafi bölgedeki bir alanda uzmanlaşmış olması da mesleği başarıyla yapabilmesinde önemli ölçüde etkilidir. Bu özelliklere sahip kişiler için mesleğe başlama süreci emlakçılık eğitimi ile başlar. Çünkü emlak danışmanlığı sertifikası olmadan emlakçılık yapılamaz.

Bireylerin kendi emlak ofislerini açarak emlakçılık faaliyetlerini gerçekleştirebilmeleri için öncelikle emlak yetki belgesi almaları gerekir. Emlakçılık yetki belgesi almak için öncelikle şu evrakları almak gereklidir:

  • Oda kayıt belgesi (son 3 ayda alınmış olması gereklidir)
  • Vergi levhası
  • Öğrenim durumunu gösteren diploma
  • En az 100 saatlik emlak danışmanlığı sertifikası
  • Ticaret sicil gazetesi fotokopisi
  • İmza sirküleri
  • Adli sicil kaydı
  • Mesleki yeterlilik belgesi

Emlakçı açmak için en kritik evraklardan biri mesleki yeterlilik belgesidir. Emlakçılık belgesi ve seviye 5 belgesi olarak da bilinen bu belge sorumlu emlak danışmanı unvanını kazandırır. Seviye 5 belgesi için iki önemli koşul vardır: Teorik ve uygulamalı olmak üzere yapılan sınavdan geçmek ve staj yapmış olmak.

İlgili yönetmelik kapsamında mesleki yeterlilik belgesi için lise mezunlarının 1 yıl, üniversite mezunlarının 6 ay staj yapması zorunludur. Seviye 5 belgesi için düzenlenen sınavda geçerlilik notu 70’tir. Uygulamalı olarak yapılan sınav sayesinde emlak danışmanının beceri ve yeterliliği tespit edilir. Teorik ve uygulamalı seviye 5 sınavının konu başlıkları şöyledir:

Teorik

Uygulamalı

İş Sağlığı ve güvenliği

Emlak Satış, kiralama planı oluşturma

Emlak-satış, kiralama planı

Pazarlama stratejisi sunma

İş Organizasyonu ve pazarlama stratejisi

Bütçe planlama

Emlak-Satış, kiralama ve sonrası işlemler

Emlak- satış, kiralama işlemleri

Satış sözleşmesi

Emlak danışmanının emlakçılık işlemleri sırasındaki çalışmaları

Emlak-müşteri portföyü

 

Emlakçılığın Zorlukları

Mesleğinin zorluklarından şikayet eden herhangi bir meslek mesubu şu cümleyle teselli edilmeye çalışılır: Her mesleğin zorlukları vardır. Bu sözün klişe olmasında haklılık payı büyüktür. Nitekim emlakçılıkta da birtakım zorluklar vardır.

Emlakçıların Emek Vermeden Para Kazandığının Düşünülmesi

Emlakçılık faaliyetleri yapan kişiler, taşınmaz mülklerin satıcısı ve alıcısı arasında köprü görevi üstlenir. Bu sayede taraflardan herhangi birinin mağdur olması önlenir. Buna rağmen emlakçıların emek vermeden para kazandığı, hatta komisyon ücretini fazladan aldığını düşünür. Dolayısıyla emlakçıların en önemli sorunu, dolandırılıcılığı minimalize etmelerine rağmen dolandırıcı olarak görülmeleri diyebiliriz.

Ev Sahiplerinin Emlakçı İle Anlaşmak Yerine Site Yöneticisi veya Kapıcıyla Anlaşması

Emlakçılığın zorlukları listemizin ilk sırasında emlakçıların emek vermeden para kazandığı yanılgısının yaygınlığından bahsetmiştik. Aynı nedenle ev sahipleri, site yöneticisi veya apartman görevlisiyle anlaşmayı tercih eder. Kimi zaman bu eylemin altında emlakçıların mülk sahibinin ya da kiracının haklarını koruma konusunda yetersiz kaldığı düşüncesi vardır. Emlakçıların, site veya apartman girişlerinde “emlakçı giremez”şeklindeki notla karşılaşması emlakçılar için can sıkıcı bir durumdur.

Rekabet Avantajı Elde Etmek İçin Düşük Komisyona Razı Gelmek

Emlak danışmanlarının meslekte yaşadığı problemlerden biri de rekabetin yoğun olmasıdır. Özellikle de son dönemlerde sektöre ve emlakçılık eğitimlerine olan ilgideki artış rekabeti kızıştırmıştır. Bu durum emlakçıların düşük komisyona razı gelmesine sebebiyet verir. Elbette bu noktada başarının sırrı teklifleri ayrıntılı sunabilmektir.

İş Takibinin Zorluğu

Emlakçılıktaki sorunlardan biri de iş takibi konusunda sıkıntı yaşamaktır. Yoğun talepten ve yüksek satış rakamına ulaşma gerekliliğinden kaynaklanan bu durumun çözümü CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi) yazılımları kullanmaktır. Müşteri portföyüne ait bilgilerin entegre edilebildiği bu yazılımlar sayesinde işi takip etmek ve müşterilerin sorularını gecikmeden yanıtlamak mümkündür.

Teknolojinin Emlakçılıkta Dönüşümü Zorunlu Kılması

Endüstri 4.0 (4. Sanayi Devrimi) ile birlikte teknolojide köklü değişiklikler olmuş, teknolojinin bir sonucu olan dijital dönüşüm sektörleri dönüştürmüştür. Aynı durum emlakçılar için de geçerli olmuştur. Esasında teknolojinin oluşturduğu bu dönüşüm hem yatırımcılar hem bireysel alıcılar için bir fırsattır. Bu durumu zorluk olarak belirtmemizin nedeni teknolojiye hakim olmayan, dijital okur yazarlığı olmayan geleneksel emlakçıların yaşadığı zorluklardır.

Teknolojiyi kullanma yeterliliği olan genç emlakçılar ve emlak danışmanları, geleneksel emlakçıların müşteri portföyünü yakalama potansiyeline sahiptir. Bunun için emlak portalları, sosyal medya pazarlaması, drone ile bölge tanıtma, 3D emlak turu, CRM yazılımı gibi yöntemler kullanmaları yeterlidir.

Emlak Sertifikası Kursu

Emlakçılık yapabilmek için gerekli pek çok evrak olduğundan bahsettik. Bu evrakların alınabilmesinde öncelikli koşul emlak sertifikası almaktır. Elbette sertifika için üniversiteler veya emlak danışmanlığı kursu olarak hizmet veren eğitim kurumlarından gayrimenkul danışmanlığı eğitimi almak gerekir. Örgün veya internet üzerinden uzaktan eğitim şeklinde verilen eğitim sonunda sınav yapılır. Sınavdan geçerli notu alanlar sertifika alır.  

Emlakçılık eğitimi teorik bilgi ağırlıklıdır. Ders konuları şunlardır: Emlak pazarlama stratejileri, halkla ilişkiler ve iletişim, tapu sicili, gayrimenkul hukuku, emlak danışmanlığı ekspertiz ve şehir planlama. Taşınmaz ticareti ile ilişkili olanlar  eğitimden muaftır. Eğitimden muaf tutulan bölümler şunlardır: Emlak ve Emlak Yönetimi, Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi, Gayrimenkul ve Varlık Değerleme.

Emlak danışmanlığı eğitimi alan kişilerin mesleğin gerektirdiği her şey hakkında bilgi sahibi olmaları sağlanır. Eğitime katılan kursiyerler; emlakçılık faaliyetlerinin hukuki ve ekonomik boyutları, kullanılacak vekaletnamelerde aranan hususları, vergilendirme biçimsel vergi yükümlülüklerinin ne olduğu şeklindeki mesleki bilgileri edinmiş olur. Emlakçılığın temel bilgilerini tam anlamıyla kavrayanlar, sınavdan geçer notu alarak emlakçılık için önemli bir adımı atmış olur.

Farklı meslekler için geçerli olduğu gibi emlakçılıkta da mesleğin kendine özgü bir dili vardır. Emlakçılık üzerinde eğitim alanlar emlakçılığın dili hakkında bilgi sahibi olur. Emlakçılığın yanı sıra halkla ilişkiler, iletişim bilimleri ve beden dili konusunda da bilgi edinir. Eğitim sürecini üniversite onaylı ya da MEB onaylı sertifikası alarak tamamlayanlar emlak dükkanlarında, gayrimenkul şirketlerinde ve bankaların ilgili birimlerinde çalışma imkanına sahip olur.

Siz de eğitim alarak Türk Hava Kurumu Üniversitesi ya da Milli Eğitim Bakanlığı onaylı gayrimenkul danışmanlığı sertifikası sahibi olarak emlakçılık sektörüyle tanışabilir veya mesleğinizde hızlı adımlarla ilerleyebilirsiniz.