Ruhsata aykırılık olan evin yasal durumu !
Ruhsata aykırılık olan evin yasal durumu ! Ruhsata aykırılık olan evin yasal durumu nedir ? Günümüzde imar aykırılıkları bir nebze engellenmiş olsa da, şimdiye kadar yapılmış birçok müstakil veya büyük çaplı konut projelerinde var olan imara aykırılık durumunda, alırken ve satarken sorumluluğunuzu biliyor musunuz?
Century 21 Türkiye Eski Genel Müdürü Özhan Atalay, yazdığı “Yöneticinin Başarısızlık Rehberi” kitabında bu sorunun cevabını veriyor. Ulusal ve uluslararası firmalarda yöneticilik yapmış ve halen daha yönetim danışmanlığı hizmeti veren Özhan Atalay tecrübesini şu şekilde paylaşıyor;
şikayet olmazsa problem yok!
“Zekeriyaköy’de satın aldığımız villanın belediyede dosyasına bakmak aklımıza dahi gelmemişti. Tansu Çiller’in yaptırmış olduğu bu yerde firma tarafından sonradan ruhsata aykırı aykırı pek çok değişiklik yağılmış. Gerçi tüm Türkiye bu şekilde yapılmış, şikayet olmazsa problem yok!
Ruhsat iki kat için alınmış,çatılar yükseltilip kat haline getirilmiş. Bodrum kat, sığınak olarak ruhsatlandırılmış ama oturulabilir hale getirilmiş. İki kat, olmuş size dört kat. Ruhsatta ikiz villaların arasında iki tane kapalı otopark varken, salona ilave edilmişler. Tüm bunlar inşaat firması tarafından yapılmış. Villaların tamamı bu şekilde yapılmış.Sitede inşaat firmasından kalan villalar var; onların da aynı olduğu besbelli. Yani bu değişiklikleri, villaları satın alanların yapmadığı açık.
Alım satımdan doğan bir sebepten dolayı hakkımızda bir şikayet oldu. Hakim yanında iki bilirkişi ile geldi, siteyi inceledi, bizim evi inceledi, diğer evlere baktı ve gitti. Evi aldığımız zamanki natamam fotoğrafları da dosyaya koyduk. Kendimizden o kadar emindik ki. Hakim de”çocuklar sizin yapmadığınız her şekilde belli. Merak edeceğiniz bir şey yok.” dedi. Ne mi oldu? İmar kanununa aykırı hareket etmekten ceza yedik. Yargıtay da onadı. Sebebi: Evi satın alırken zabıt tutturmalıymışız. Aksi halde, evin sahibi biz olduğumuz için, yapan da biz kabul edilirmişiz.”
Özhan Atalay’ın paylaştığı bu tecrübesine bir gerçek daha eklemekte fayda var. Büyük çaplı projelere gitmeye hiç gerek yok. Mahalle arası yapılan 3-4 kat ve 8-10 dairelik binalarda daire alırken bahçe katlarında imar kanununa göre depo alanı bulunması gerekmektedir. Müteahhitler, bu alanları alçıpan ile bölerek ruhsatı ve kat irtifakını alır ondan sonra alçıpan duvarı kaldırıp bahçe katına oda olarak ekleyerek satar. Bunu, bahçe katında daire alanları büyük çoğunluğu bilmez. Alırken veya satarken kredi kullanılacak ise, gelen ekspertiz raporu ile ortaya çıkar. Bunlara dikkat etmekte yarar. Bu tarz ruhsata aykırı yerleri elbette alabilirsiniz ama gerçek durumu hakkında bilgi sahibi olun ve ondan sonra alın.
Yöneticinin Başarısızlık Rehberi kitabında, emlak sektörüne yönelik yaşamış olduğu tecrübeleri paylaştığı gibi, kitabın tamamı Özhan Atalay’ın profesyonel çalışma hayatından edindiği tecrübelerini paylatığı rehber niteliğinde bir kitap. Küçük veya büyük bir işletme sahibi olan ama işini kurallarına göre yürütmek isteyenler ile, ilk defa kendi iletmesini kurup profesyonel hayata geçecek olanlar için, kitapta hayati derecede yönetim tüyoları bulunuyor. Aklınızın bir köşesinde bulunsun.(kaynak:gayrimenkulhaber)