Tapu Nasıl Alınır ?
Tapu Nasıl Alınır ? Sorusu hemen hemen herkesin aklını kurcalayan bir soru. Konut fiyatları artışını sürdürse de konut satışları hız kesmiyor. Ev sahibi olmak ve yatırım yapmak isteyenler konut almaya devam ediyor. Özellikle kredi faizlerinde yaşanacak düşüşle birlikte daha fazla kişinin ev satın alması bekleniyor. Ancak ilk kez ev alacaklar bazı konularda endişe yaşıyor. Özellikle satın alınacak evin tapusunun nasıl alınacağı, hangi işlemlerin yapılacağı konusu merak ediliyor.
Tapu Nasıl Alınır, hangi işlemleri yapılır?
İlk kez ev sahibi olacaklar satın alacağı evi belirledikten sonra tapu işlemlerinin nasıl yapılacağı konusunda tereddüt yaşıyor. Ve tapu nasıl alınır sorusuna cevap arıyor. Biz de bu sorunun cevabını merak edenler için tapu işlemlerinin doğru bir şekilde nasıl gerçekleştirileceğini ve nasıl tapu alınacağını açıkladık. Satın alının evin tapu işlemlerinin sorunsuz bir şekilde halledilmesiyle tapu kısa sürede elde edilebiliyor. Bunun için gerekli olan belgeleri önceden hazırlamak ve işlemleri doğru bir şekilde yapmak gerekiyor.
İşte satın aldığınız evin tapusunu kısa sürede ve sorunsuz bir şekilde almanızı sağlayacak bilgiler…
· Tapu işlemlerinin sorunsuz bir şekilde halledilebilmesi ve kısa sürede tapunun alınabilmesi için gerekli belgelerin önceden hazırlanması gerekiyor. Tapu işlemleri için gerekli belgeler:
-Belediye rayiç bedeli belgesi
-Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi (DASK)
-Alıcının ve satıcının nüfus cüzdanı (aslı ve fotokopisi) ve vesikalık fotoğrafı
-Tapunun aslı veya fotokopisi
· Satış işlemleri gayrimenkulün bağlı olduğu Tapu Sicil Müdürlüğü’nde gerçekleştiriliyor. Bunun için alıcı ve satıcının Tapu Müdürlüğü’ne gitmesi gerekiyor.
· Tapu işlemlerini başlatabilmek için de başvuruda bulunmak gerekiyor.
· Önceden hazırlanan belgelerle birlikte Tapu Müdürlüğü’ne gidildiği zaman sıramatik cihazlarından TC kimlik numarası ile sıra numarası alınıyor.
· Ayrıca e-devlet http://turkiye.gov.tr veya Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün http://onlinerandevu.tkgm.gov.tr sisteminden de sıra numarası alınabiliyor.
-İnternet üzerinden başvuru sırası almak amacıyla oluşturulan uygulama ile belirlenen tarih ve saatte tapu müdürlüğüne gidilerek işlem yapılabiliyor.
-Randevular seçilecek uygun tarihte ve saat aralığında, kimlik numarası ve müdürlük kontenjanına göre alınıyor.
-Randevu, malik veya yetkili temsilcisi tarafından alınarak sadece bu kişilere ait kimlik numarası için kullanılabiliyor.
-1 yıl içinde aynı kimlik numarası için alınan randevu 5 kere gerçekleşmez ise 1 yıl içinde yeni bir randevu verilemiyor.
-Gerçek veya tüzel kişiler aynı gün için tek bir randevu alabiliyor.
· Evrakların eksiksiz olması halinde başvuru onaylanıyor.
· Daha sonra tapu harcı ödeniyor.
· Verilen randevu günü ve saatinde tapu dairesine hazır olunuyor.
· Evraklar ile tapu harç dekontları ilgili memura veriliyor.
· Bu süreçten sonra sıra gelince akit odasına giriliyor ve karşılıklı olarak tapu kayıtları imzalanıyor. Son olarak müdürün imzası alındıktan sonra tapu yeni sahibine veriliyor.(Kaynak : 3dkonut )