Yalıtım ‘da Doğru Bilinen Yanlışlar!
Yalıtım ‘da Doğru Bilinen Yanlışlar! Yangın, su ve ses yalıtımında uzmanından tavsiyeler…
Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımı Dergisi’nin (İzodergi) Mayıs-Haziran sayısında, yangın, su ve ses yalıtımında doğru bilinen yanlışlara değinildi.
Yanlış: Yangın yalıtımı malzemeleri yangını söndürür.
Doğru: Yangın yalıtımı pasif bir önlemdir. Dolayısıyla yangın anında aktif olarak yangının söndürülmesine katkı sağlamaz. Yalıtım ürünleri yangını söndürmez, yangınlarda açığa çıkan ısı ve dumanın yayılmasını sınırlandırır. İtfaiyenin müdahalesi ve kaçabilmek için süre kazandırmakta, taşıyıcının yıkılmasını geciktirmektedir.
Yanlış: Basınçlı su tıkama harçları tek başına su yalıtımı yapmaya yeterlidir.
Doğru: Basınçlı su tıkama harçları noktasal yalıtım için yeterli olmasına karşın geniş yüzeylerde su yalıtımı sağlamaz. Bu nedenle su yalıtımı ayrıca yapılmalıdır. Bodrumlar, temellerdeki perde duvarlar, betonarme su depoları ve beton borulardaki basınçlı veya sızıntı halinde gelen aktif su kaçaklarının yalıtım öncesi durdurulması ve tıkanması gerekir. Üzerine yalıtım yapılmayan bu yerler zamanla direncini yitirebilir ve sızıntılar gerçekleşebilir.
Yanlış: Yangın merdiveni olan bir binada yangın yalıtımına ihtiyaç yoktur.
Doğru: Yangın yalıtımı ve yangın merdiveni, yangın emniyeti olarak tanımlayabileceğimiz bütünün parçalarıdır. Yangın durumunda güvenli bir alana geçişe imkan sağlayan yangın merdivenlerine güvenli bir şekilde, yangında açığa çıkan ısı ve dumandan etkilenmeden ulaşabilmek gereklidir. Bu nedenle yangın merdivenine ulaşan kaçış yollarının yalıtılmış olması gerekir.
Yanlış: Binaların iç yüzeylerindeki yoğuşma (kararma, küflenme veya mantarlaşma) sorunu “su yalıtım malzemeleri” ile çözülebilir.
Doğru: Yoğuşma problemlerinin çözümü için su yalıtımı değil, ısı yalıtımı yapılması gerekir. Yaşam alanlarının dış ortamla temas eden duvarlarının iç yüzeylerinde, ortamdaki su buharının yoğuşması sonucu, terleme olarak adlandırılan istenmeyen durum meydana gelebilir. Bu yoğuşmanın olması halinde o bölgelerde kararma, küflenme ve mantarlaşma oluşur. Bu sorun yeterli kalınlıkta ısı yalıtım malzemesi kullanılarak çözülür.
Yanlış: Üst kattan gelen gürültüler, gürültüye maruz kalınan oda tavanına yapılacak müdahale ile giderilir.
Doğru: Tavana yapılacak ek kat veya katmanlar yalnız başına, yeterli bir adım ve hava sesi yalıtma seviyesi elde etmeye elverememektedir. Nedeni, önüne geçilemeyen yan yollar ses aktarılması olayıdır. Tavanlarda hava ve adım sesi yalıtımına çok önemli bir iyileşme derecesi üst kat tabanına yapılacak yüzer zeminlerle gerçekleştirilmektedir. Yüzer zeminler, ağırlığı yayıcı katları masif tavandan ve tavanla bitişen duvarlardan yalıtım maddeleri ile ayrılmış olan yani yumuşak bir biçimde yaylanabilen, esnek bir yalıtım tabakası üzerinde “yüzen” zeminlerdir.
Yanlış: Ses yutucu malzemelerle ses yalıtımı yapılabilir.
Doğru: Sesin gözenekli elemanlardan ya da titreşen levhalardan yutulması ile bir bölmeyi geçerken azalması, birbiri ile hiç ilgisi olmayan apayrı olaylardır. Bu olaylar, oluş biçimleri, birimleri, hesapları, sonuçları ve alınacak önlemler, kullanılacak malzeme bakımından büyük ayrım gösterir.
Yanlış: Tek tek seçilerek ısı yalıtımı paketi oluşturulabilir, daha kaliteli ve uygun fiyatlı olur.
Doğru: Sistem içindeki ürünlerin kalitesi ve birbiriyle uyumunun sağlanması önemlidir. (kaynak: 3dkonut)